- Är alla redo bakom? Okej, då kör vi ouvertyren! ...
- ...Och där måste ju alla vara på plats på scenen, ropar Nettan Lekström - när ouvertyren tonar ut och Arbis scengolv fortfarande gapar tomt.
Tvåorna på Film- och musikgymnasiet repeterar nu från tidig morgon till sena kvällen. Men fortfarande återstår en hel del arbete för med finslipningar inför fredagens premiär av Törnrosa. Och teaterläraren Nettan Lekström har laddat upp med energidryck där hon sitter nedanför scenen.
- Det går bra, det gör det. Men när vi gick in här i Arbis på måndag morgon kändes det som att börja springa ett maratonlop p, säger hon.
Tanken med musikalprojektet är att få eleverna att växa, men också att förena elever som går helt olika inriktningar, låta dem lära känna varandra och svetsa samman skolan till en starkare enhet.
Musikalen Törnrosa skrevs av musikprofilen Bosse Wastesson i Norrköping, och sattes upp på Folkborgen 1981. En av de medverkande då, för 30 år sedan, var Nettan Lekström som idag undervisar elever på Film- och musikgymnasiet.
- Vilken musikal vi väljer handlar mycket om vad vi har för grupp att jobba med. Den här gruppen är lite busig, och då tänkte vi på Törnrosa. Det är en familjeföreställning som är lite lekfull och den passade gruppen, berättar Nettan Lekström.
- Sedan är det jättekul att det är trettio år sedan Törnrosa sattes upp. Eftersom Bosse har börjat jobba med musikal igen är det kul att hedra honom.
Vilken roll gjorde du själv för trettio år sedan?
- Den goda rymdfén Capacha, en osannolik skapelse. Jag kan säga så mycket som att hon som gör rollen idag är bättre än jag var. Jag var inte helt novis på scenen, men jag var inte så driven.
Är du färgad av den uppsättning ni gjorde då, 1981?
- Nä, du jag kommer inte ihåg den. Vissa repliker och sångerna minns jag, men faktiskt inte scenerierna. Vi har en gammal inspelning, men jag har faktiskt valt att inte titta så mycket på den.
Är det Törnrosa som vi känner igen den från sagan ?
- Ja, första akten är ungefär samma, fast mer komisk. I andra akten är vi i 80-talet, en tid då man klagade: "Det finns inga fritidsgårdar, inga lokaler". Vi behåller 80-talsförankringen, eleverna tycker att det är kul - det var ett färgstarkt årtionde. En hel del uttryck är väldigt 80, och musiken, inte minst.
Föreställningen innehåller mycket musik som är hämtad från originaluppsättningen, där en stor del av Symfoniorkestern medverkar. Den är tänkt för alla åldrar, både småbarn och vuxna.
- Det är en del komiska saker de minsta kanske inte förstår, och de kanske blir ett litet annat slut än de tänkt sig. Mer tänker jag inte avslöja.
Nettan Lekström var lite orolig för att eleverna skulle tycka att musikalen var mossig, men de tycks vara väldigt förtjusta i Bo Wastessons musikal.
- Det är jättekul, den roligaste uppsättning jag har varit med i. Alla karaktärer är bara helt underbara, man kan inte sluta le, säger Charlotte Axelsson som spelar drottningen.