Teater mot fördomar

Teatergruppen Glädjegivarna gör nu teater av Jimmy Hjalmarssons erfarenheter och liv med den ovanliga diagnosen PWS. Föreställningen ”Ett annorlunda liv” betonar vikten av att bli bemött med respekt och förståelse.

På scenen. Johannes Johansson och Jimmy Hjalmarsson i Glädjegivarnas föreställning "Ett annorlunda liv".

På scenen. Johannes Johansson och Jimmy Hjalmarsson i Glädjegivarnas föreställning "Ett annorlunda liv".

Foto:

NORRKÖPING2016-12-10 23:00

Teatergruppen Glädjegivarna är en grupp inom daglig verksamhet i kommunen och har som sin nisch att spela teater om sina funktionsnedsättningar.

– Vårt mål är att sprida kunskap och minska fördomar om funktionsnedsättningar. Vi använder oss av de funktionsnedsättningar som finns i gruppen. Prader-Willis Syndrom är en väldigt ovanlig diagnos, men den finns här, säger Sanna Franzén, dramapedagog och regissör.

Det är Jimmy Hjalmarsson som har symptom på PWS – även om diagnosen inte är helt fastställd.

– Det är lite svårt att förklara vad den innebär, men i föreställningen har det gått bättre att göra det. Det handlar om ett matmissbruk, man kan inte styra sin hunger, säger han.

Socialstyrelsen skriver att det är en medfödd kromosomavvikelse som bland annat medför muskelsvaghet i bål och nacke vid födseln och kortväxthet. Myndigheten nämner även omåttlig aptit. För Jimmys del innebär den biten att han undviker miljöer och sammanhang med mat, vilket förstås är svårt eftersom mat är ett sätt att umgås.

– Ja, det är ju så. Det är jättejobbigt när man måste tacka nej. Då känner man sig utanför, säger han.

”Ett annorlunda liv” handlar om flickan Lisa – spelad av Maria Johansson – som föds med PWS, och i olika scener lyfts delar av hennes liv fram.

– Vi har använt en del av Jimmys och hans familjs erfarenheter. Men det handlar inte om honom. Vi försöker att göra en allmängiltig föreställning om hur det är för en familj att få ett barn som är annorlunda, säger Sanna Franzén.

– Det handlar en del om omgivningen, att man måste få rätt hjälp och bli bemött på ett bra sätt utifrån sina förutsättningar. För alla med funktionsnedsättning är behovet större av ett bra bemötande med respekt och förståelse, fortsätter hon.

Sanna Franzén och Eva Nordenvall, stödpedagog, leder arbetet med gruppen som har varit ganska intakt sedan starten. De som börjar vill fortsätta – och slutar sällan.

– De som är med växer i det här, på scenen men också i självkänslan över huvud taget. Det handlar om att få vara viktig och förmedla något betydelsefullt för dem och alla andra. Det är faktiskt bara de själva som kan berätta om hur det är att leva med de här diagnoserna, säger Sanna.

Jimmy tycker att det känns nervöst men kul inför premiären på lördag.

– Men det ger mer att ha föreställningar än att bara träna, man blir mer peppad, säger han.

Vad betyder teatergruppen för dig?

– Jättemycket. Jag längtar till onsdagarna. Det är så kul, och känner man sig hängig kommer man hit och gör sitt bästa.

Glädjegivarna

Teatergruppen Glädjegivarna startade 20, men hette då Glädjenarrarna. Det är en grupp inom daglig verksamhet, Norrköpings kommun som spelar teater om och med sina funktionsnedsättningar.

”Ett annorlunda liv” med premiär på lördag, den 10 december, är den femte produktionen i ordningen. Det är en berättelse om en flicka som föds med PWS, en ovanlig diagnos, men mest handlar den om bemötande och acceptans. Föreställningen spelas bland annat för personal, utbildningar.

Tidigare produktioner: ”Hjärnverket”, ”Kabaret på sné”, ”Hotell Neuropa” och ”Skärvor ur våra liv”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!