Clownföreställningen "I väntan på tåget", en blinkning till Becketts "I väntan på Godot", är en föreställning som skådespelaren Åsa Forsberg och regissören Pia Forsberg Godée skrev för över 20 år sedan.
– Det är nypremiär. Vi hade premiär 1999, för 21 år sedan. För mig var det första gången jag jobbade med clown – sedan dess har jag gjort det jättemycket, så det är väldigt roligt att komma tillbaka, att kliva in i den världen igen, säger Åsa Forsberg.
Föreställningen spelades i flera år – och nu är det dags igen, på Teater Bråddgatan 34, med premiär på söndag.
Den här gången medverkar Hans Bigestans som pianist och en pedantisk och till en början stel stins. Han kommer från Musikteater Gulasch och det är första gången som han och Åsa Forsberg spelar tillsammans.
När barn från årskurs 2 fick vara provpublik visade det sig att dagens barn tycker att det är lika roligt som barnen för 20 år sedan. Trots att det är en del lugna partier var barnen engagerade och "med på tåget", berättar ensemblen.
– Det handlar om väntan, väntan på tåget, i väntan på Godot. Vad som helst kan hända, speciellt om man hittar en clownnäsa, säger Pia Forsberg Godée.
– En gammal dam kommer till stationen och upptäcker att hon är flera timmar för tidig. Många timmar för tidig, säger Åsa Forsberg som själv känner igen sig i det personlighetsdraget, att alltid vilja vara i väldigt god tid.
Själv brukar Åsa Forsberg fördriva tiden med att titta på folk och tjuvlyssna. Den gamla damen i föreställningen tar istället upp en röd clownnäsa från sin väska – och då händer oväntade saker. Från en realistisk början där tiden kryper fram börjar tiden och klockan att snurra fortare och allt förändras.
Budskapet?
– Man har inte roligare än man gör sig, svarar Åsa Forsberg.
Och Pia Forsberg Godée tillägger:
– Tiden går fortare när man har roligt.
Det är en föreställning nästan helt utan ord, och med mycket musik, närmast stumfilmsmusik. En coronareferens finns också med: när stinsen och damen ska röra vid varandra spritar de händerna först.
Målgruppen är barn mellan tre och nio år. Förutom premiären på söndag blir det också två offentliga föreställningar en dag på höstlovet på Teater Bråddgatan 34. 45 personer får Fenix ta in i publiken nu i coronatider. Föreställningen säljs till förskolor och skolor, och hittills är 15 föreställningar bokade.