Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Symfoniorkesterns jubileum markerat med bronsplatta

Minnesplakett? Nej, snarare en påminnelseplatta. Så beskriver Lars Stjernkvist Symfoniorkesterns jubileums-platta i brons som nu pryder Drottninggatan utanför Hörsalen.

Klart att en del av orkestern var med på ett hörn när 100 års-plattan invigdes. Några musiker ur orkesterns brassektion bjöd på en fanfar efter att kommunalrådet Lars Stjernkvist och Karin Veres, SON:s vd, avtecknat bronsplattan med jubileumsloggan.

Klart att en del av orkestern var med på ett hörn när 100 års-plattan invigdes. Några musiker ur orkesterns brassektion bjöd på en fanfar efter att kommunalrådet Lars Stjernkvist och Karin Veres, SON:s vd, avtecknat bronsplattan med jubileumsloggan.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2012-04-25 22:35

- Den ligger synligt och bra här, mitt på Drottninggatan. Vi kunde inte lägga den närmare Hörsalen eftersom det blir stora ombyggnader där snart, säger Kerstin Högberg-Karlström, försäljningschef på SON.

Platsen är naturligtvis vald med omsorg - orkestern hade sin hemvist i Hörsalen, där det hölls konserter och repetitioner i över 80 år.

- Det känns roligt, säger Karin Veres, direktör på SON. Det blir en påminnelse om Hörsalen, där orkestern utvecklades under hela 1900-talet - parallellt med att Norrköping omdanades och gick från industristad till förnyelse.

Några av dem som samlats vid Drottninggatan för att vara med på onsdagens invigning av plattan har själva minnen från Symfoniorkesterns konserter i Hörsalen. På plats fanns bland andra operasångerskan Sonja Stenhammar och orkesterveteranen Kryspin Biegniewski, som varit anställd i SON sedan 1971.

- Det var personligt och mysigt i Hörsalen. Vi i orkestern fick en närmare kontakt med vår publik, och kunde se vilka som satt där. Men akustiken var inte den bästa och De Geer-hallen behövs förstås för att kunna spela större verk, säger han.

Bronsplattan med orekesterns jubileumsemblem är gjord på Rosengrens i Malmö. Den avtäcktes klockan 12 av kommunalråd Lars Stjernkvist.

- Det är ingen minnesplatta, utan en påminnelse om en verksamhet med hög internationell klass som vi har i Norrköping, sa han.

Orkesterns brassektion fyrade därefter av en fanfar som fick passerande Norrköpingsbor att hejda sig på gatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!