- Den ligger synligt och bra här, mitt på Drottninggatan. Vi kunde inte lägga den närmare Hörsalen eftersom det blir stora ombyggnader där snart, säger Kerstin Högberg-Karlström, försäljningschef på SON.
Platsen är naturligtvis vald med omsorg - orkestern hade sin hemvist i Hörsalen, där det hölls konserter och repetitioner i över 80 år.
- Det känns roligt, säger Karin Veres, direktör på SON. Det blir en påminnelse om Hörsalen, där orkestern utvecklades under hela 1900-talet - parallellt med att Norrköping omdanades och gick från industristad till förnyelse.
Några av dem som samlats vid Drottninggatan för att vara med på onsdagens invigning av plattan har själva minnen från Symfoniorkesterns konserter i Hörsalen. På plats fanns bland andra operasångerskan Sonja Stenhammar och orkesterveteranen Kryspin Biegniewski, som varit anställd i SON sedan 1971.
- Det var personligt och mysigt i Hörsalen. Vi i orkestern fick en närmare kontakt med vår publik, och kunde se vilka som satt där. Men akustiken var inte den bästa och De Geer-hallen behövs förstås för att kunna spela större verk, säger han.
Bronsplattan med orekesterns jubileumsemblem är gjord på Rosengrens i Malmö. Den avtäcktes klockan 12 av kommunalråd Lars Stjernkvist.
- Det är ingen minnesplatta, utan en påminnelse om en verksamhet med hög internationell klass som vi har i Norrköping, sa han.
Orkesterns brassektion fyrade därefter av en fanfar som fick passerande Norrköpingsbor att hejda sig på gatan.