Åsa Kummu bor i Norrköping sedan 1967 och går ofta vid Motala ström, ett vatten som hela tiden är föränderligt, under årstiderna som passerar. Under alla år har hon fotograferat och skissat med vattnet som motiv.
– Jag går förbi Strömmen varje dag. Jag har kommit fram till att Strömmen är aldrig blå, den är ju svart, säger hon.
På vintern när kylan kommer kan man om man har tur se hur virvlarna, runda strömmar där vattnet står stilla i mitten, bildar tallriksis, tallrikar av is, som snurrar runt där och växer till sig, ett fenomen som brukar få förbipasserande att stanna upp, berättar Kummu. Och under försommaren ligger det pollen på ytan, gulbruna pollen, som strömvirvlarna ritar linjer i.
Det här kan man se i verk som heter just "Strömmen" I, II och III. Det är ett trådverk och två broderier.
Så gott som alla Åsa Kummus verk i utställningen är skapade av återvunnet material, det är återbruk och ombearbetningar av tidigare äldre verk. Teknikerna är varierande och ofta i kombinationer: batik, textilt måleri, broderi, maskinsöm och applikation.
Kummu arbetade mycket i batik från 90-talet fram till 2013. Hennes bilder har blivit allt mer abstrakta och avskalade. Verket "Fasad" är skapat av återbrukat tygmaterial, inspirerat av husfasader på Grytssidan av Strömmen, bakom Visualiseringscenter, fasader med dörrar som inte öppnats på länge, fasader som fått en fin patina. Verket är uppbyggt av tyglappar, restbitar i grått, brunt och rost, med ett vackert ljus som faller diagonalt över ytan.
Mobilen "Flingor" består av tyg som blivit över vid batikarbeten, kanter som Kummu sparat i 30 års tid och nu gjort rundlar av. Strax bakom den ser man det stora textila måleriet "Björk".
– Det här är ett tyg som jag har hittat på Myrorna, ett stort vitt sjok, jag tror det är något kasserat kyrkligt, säger Åsa Kummu som med stiftpenna och textilfärg arbetat fram motivet, en stiliserad björk.
Det finns en hel del inslag från norra Sverige i utställningen. Kummu kommer från Norrbotten, men talar sig mest varm om Härjedalsfjällen. Fjällbjörkar i batik och renstängsel sedda från tågfönstret under en resa norrut är exempel på norrländska motiv.
Utställningen på Galleri Kronan pågår från den 25 november till den 10 december. Det är galleriets sista utställning för säsongen.