Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Större regionalt inflytande - spännande tycker Östsam

Regionförbundet Östsam välkomnar kulturutredningens förslag att ge regionerna större inflytande över kulturen.  - Det är en spännande och viktig utredning, säger Peter Karlsson, kulturchef på Regionförbundet Östsam.

NORRKÖPING2009-02-13 03:00
En av huvudpunkterna i utredningen är en regionalisering av kulturpolitiken med en så kallad portföljmodell, där staten ger regionerna en kulturpeng som sedan fördelas av de lokala politikerna. - Det är jättebra. Det är rimligt att vi får ökat inflytande eftersom vi har större kunskap om kulturlivet här, än man har i Stockholm, säger Peter Karlsson. Lars Eklund (KD), talesman för kulturfrågor inom Regionförbundet Östsam tror att diskussionerna med Kulturrådet om statlig och regional samverkan har satt sina spår i Kulturutredningen. - Vårt arbete att med att utveckla den kreativa sektorn har uppmärksammats nationellt och tankegångarna återfinns i utredningen, säger han. - Med portföljmodellen får vi en helt annan roll. Det är viktigt att kommunerna enas kring kultursatsningar och talar med en gemensam tunga. - Ja, den kan innebära både möjligheter och hot. Om vi inte anstränger oss kan det leda till minskade bidrag, säger Lars Eklund. Sponsring bra
Han ser positivt på att utredningen öppnar för kultursponsring med samma avdragsrätt som gäller för idrotten. - Det vore mycket glädjande att få en rätsida på oklarheterna kring kultursponsring. Sponsring kan aldrig ersätta offentlig finansiering, men det skulle kunna innebära ett tillskott på marginalen som säkrar vissa evenemang. Jag tror att Vadstena Akademin skulle kunna vara ett sådant, säger Lars Eklund. Statens kulturråd föreslås få en samordnande roll för att underlätta kontakterna mellan regionerna och olika statliga myndigheter. Den förändringen är efterlängtad, berättar Peter Karlsson. - I dag är det ingen ordning på någonting. En mängd olika kontaktvägar finns parallellt och de är inte synkade med varandra. Det är bra om man får ordning på det, säger han. Svalt politiskt intresse
När utredningen presenterades på Rosenbad igår förmiddag beklagade sig kulturutredningens ordförande Eva Swartz Grimaldi över politikers bristande engagemang i kulturfrågorna. - Jag tar inte åt mig. Vi jobbar och sliter med kulturen, säger Lars Eklund. Eklund nämner Östsams nyligen påbörjade översyn av scenkonsten i länet som blir mer angelägen i ljuset av kulturutredningen. I arbetet ingår att hitta en samsyn kring uppdrag, anslag och framtid för Östgötateatern, Symfoniorkestern, Östgötamusiken samt Vadstena-Akademien. Folkbladet var igår i kontakt med Peter Waldemarsson, vd på Norrköpings symfoniorkester och Johan Celander, chef för Östgötateatern, angående kulturutredningen. De hade under gårdagen inte hunnit ta del av den omfattande utredningen och avböjde att kommentera den. - Jag vill läsa och analysera den först. Det jag kan säga är att jag är bekymdrad över den korta remisstiden på bara tre månader. Det känns litet trångt om förslaget innehåller radikala förändringar, säger Johan Celander, teaterchef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!