Nästa år firar konstmuseet 100 år och på vägen fram emot jubileet lyfter man fram verk ur sina samlingar. I helgen öppnar samlingsutställningen "Förnuft och känsla", döpt efter den brittiska författarinnan Jane Austens succéroman med samma namn. Bokens huvudkaraktärer kommer till insikt om att det behövs en balans mellan förnuft och känsla i livet.
I utställningen presenteras således förnuftet (symboliserat av postmodernismen) och känslan (symboliserat av expressionismen) sida vid sida. Urvalet är gjort bland svenska konstnärer som representerar de två olika stilarna och som funnits samlade i museets arkiv.
Stora kontraster- När kontraster möts då uppstår något väldigt intressant. Det blir ett spännande möte dem emellan när de löper sida vid sida i utställningen, säger Lars-Ove Östensson, vikarierande utställningsintendent.
Där expressionisterna står för de stora känslorna tar postmodernisterna avstånd från det självutlämnande personliga uttrycket.
- Postmodernismen är distanserad, teoretisk och förnuftsbaserad, konstaterar Östensson.
- Verken kan ha djupa innebörder, men de behöver inte betyda någonting.
Hänförd av samlingUrvalet från arkivet har gjorts av Östensson i samarbete med intendenten Kerstin Holmer och omfattar 40-talet verk.
- Man blir alltid lika hänförd av de samlingar vi har. Vi skulle ha kunnat göra den här utställningen dubbelt så stor, säger Östensson.
I utställningen kan man bland annat se verk av konstnärer som Lena Cronqvist, Ernst Billgren och Bo Trankell bland många andra.
- Det är inte det lättaste att blanda på det här viset, konstaterar Östensson som ändå är påtagligt nöjd.
- Vissa verk får en ny innebörd när de hamnar i nya sammanhang. Det är alltid intressant att låta konst byta miljö.
Spännande för alla"Förnuft och känsla" är startskottet för en rad utställningar på vägen fram emot 100-årsjubliéet. I slutet av året kommer man även visa en privat samling och i början av nästa år väntar en utställning med kvinnliga östgötska konstnärer.
- Att plocka fram samlingarna är spännande inte bara för publiken utan även för oss på museet. Det är ju en källa till kunskap, en skatt, konstaterar Carin Fahlén, intendent vid museet.