Konstnären Stefan Teleman, nyligen fyllda 80 år, tittar tillbaka på sitt liv i boken ”Minns”, där han låter tankarna vandra fritt genom barndom och uppväxt i småländska Läckeby och senare 15 kilometer söderut, i Kalmar. Boken samlar omkring 300 minnesfragment – alla inleds med orden "Jag minns". De årtal som avgränsar berättelserna är födelseåret 1936 och sista gymnasieåret 1955. Minnesbilder träder fram av pappans ”hoppande och skuttande till radions morrongymnastik”, stenhårda knytnävsslagsmål och första misslyckade försöket att ha sex med en flicka i ett undanskymt skogsparti.
– Det handlar om allt ifrån smaken av kroppkakor till slagsmål. Här finns ingen viktighetsgrad, utan allt mellan himmel och jord tas med, säger Stefan Teleman.
Idén till boken ”Minns” kom när han läste en artikel med rubriken ”Brainard gjorde konst av minnets bilder” i Svenska Dagbladet. Den amerikanske konstnären Joe Brainard blev känd för sina memoarer fylld av satsen ”I remember”, där han sedan fritt följer minnets gång. Greppet har lånats i George Perecs roman ”Je me souviens” och helt nyligen av Svenska Akademiens ledamot Peter Englund i ”Jag kommer ihåg”. Det var den fria, men ändå bundna, formen som väckte Stefans minneslust.
– Det är så tråkigt om man ska börja sortera vad man har varit med om, lägga in allt tematiskt eller kronologisk. Det är väldigt bekvämt att bara låta minnet studsa upp. Men kanske blir det svårt att läsa, för man får inte veta hur gammal författaren var när det hände.
– Brainard säger att han lär känna sig själv genom minnena medan Perec säger att han lärt sig mer om hur minnet fungerar. För mig har det varit både och. Inte minst har jag lärt känna mig själv. Men jag tycker inte riktigt om den bild av mig själv som jag kommer fram till.
Vad tänker du på då?
– Det här med att man slåss rätt mycket. Det var inte så att jag tyckte att det var kul. Jag var alldeles ifrån mig när jag hamnade i den typen av situationer.
Har du skrivit om dina minnen tidigare?
– Jag har en brorsa som har varit väldigt bra på att skriva ner familjeminnen. Det har jag retat mig på lite. För han är akademikern som gör det väldigt kronologiskt och tematiskt. Att det växte små violetta luktvioler med fantastisk doft i kanten av trädgården tar han inte med. "Minns" är en sorts reaktion på hans minnen och urval. Men det ska tilläggas att han är väldigt positiv till min bok och bara väntar på att jag ska skicka den till honom.
Texten är rak och saklig, men boken innehåller också bilder, bland annat flera tidiga självporträtt i akvarell från tonåren. Några av dessa kommer att visas på Stefan Telemans separatutställning på Galleri Kronan i januari.
Boksläppet firas idag på Konstmuseet, bland annat medverkar Hans-Ove Hedman som berättar om boken och hur tankarna gick till hans egen uppväxt när han läste. Givetvis medverkar Stefan Teleman själv och även bokens formgivare Erik Månsson som också han är hemmahörande i Norrköping.