Bakom utställningen står informationsdesignern Susann Idervall och konstnären Agneta Östlund som också är aktuella med boken ”Kvinnliga grafiker i Östergötland”. Bokens konstnärer visas i utställningen, men de flesta visar andra grafiska blad än i bokverket.
– Boken påbörjades för två år sedan, men som konstnär vill man ju gå vidare och hellre visa det senaste, säger Agneta Östlund.
Men undantag finns. Randi Leirnes ”Roadtrip” visar sig vara en lite större bild, collografi, av ett mörkt och tomt landskap någonstans i periferin, där ett glödande färgstråk – kanske en solnedgång – skär horisontellt genom bilden. Från boken känner man även igen Linköpingskonstnären Lena Wiklunds stämningstäta bild ”Sökare”, där två hattprydda kvinnor blickar ut över ett ödesmättat landskap. Den grafiska tekniken är gicléetryck där gamla fotografier från en nedlagd modistbutik har satts samman med egna bilder.
23 av bokens konstnärer finns representerade med två bilder var i utställningen som rymmer både abstrakta och figurativa motiv, men också flera i gränslandet däremellan. Ett exempel på det senare är Vadstenakonstnären My G Erikssons stadslandskap i collografi, uppbyggda av knypplad spets. Storstadens hårdhet och hets luckras upp när den möter hembygdens mjuka och långsamma hantverk.
Fina exempel ges på olika grafiska tekniker, så som exempelvis monotopi, flatbitning, torrnål och linoleumsnitt.
– Det är en väldig bredd. Vi ville gärna visa olika tekniker i konstgrafiken, säger Susann Idervall.
– Men annars är den grafik som dominerar i länet nog collografi, säger Agneta Östlund.
De tipsar också om att just collografi är en bra ingång för den som är intresserad av att själva börja med grafik.
– Det är lätt och billigt att börja med, säger Agneta.
– Du måste ha en press, men i övrigt räcker det med en kartong som man rista i. Man kan få fram jättefina effekter. Nästan alla kan få ut någonting av tekniken, säger Susann Idervall, som också startat en grafikverkstad med kurser.
Under kulturnattens vernissage var galleriet knökfullt med folk. Dessutom har Susann Idervall och Agneta Östlund fått mycket uppskattning både för sin nyutkomna bok.
– Vi ville göra en fin bok som tål att ligga framme, och den responsen har vi fått från många, säger Agneta Östlund. Många konstintresserade tycker att det är kul att få en bild av konstnärerna, ett porträtt, för att se hur de ser ut och en kort men personlig text. Det är också uppskattat att vi beskriver teknikerna på ett enkelt sätt.
Nu går de båda vidare med nya gemensamma bokprojekt. I en kommande bok ska de beskriva collografi en grafisk teknik som väldigt lite har skrivits om. De ska också sammanställa en ny bok med kvinnliga grafiker, men denna gång i Södermanland.
– Det var väldigt roligt att jobba med boken, att träffa konstnärerna och samtala med dem, men också att få komma till levande ateljéer, där det ofta finns verkliga bildskatter, säger Susann Idervall som ser fram emot arbetet.
Utställningen på Galleri Sander NP 33 pågår till den 12 november.