Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SON sätter tonen i långfilm om Bamse

Världens starkaste och snällaste björn tar klivet till bioduken.Om en vecka har den första långfilmen om Bamse premiär. Filmens musik är inspelad i Norrköping med Norrköpings symfoniorkester.– Det var ett jättelyft för filmen, säger producenten Jon Nohrstedt.

Foto:

NORRKÖPING2014-01-09 09:36

Bamse har funnits i närmare 50 år. Varje år lockar han mängder av unga besökare till Kolmårdens djurpark. Men först nu kommer den första långfilmen om Bamse.

– Det är svårt att spekulera i varför det inte gjorts tidigare. Men jag vet att många har försökt, säger producenten Jon Nohrstedt på produktionsbolaget Tre Vänner.

I Bamse och tjuvstaden dras Bamse, Skalman och Lille Skutt in i ett spännande äventyr genom Trollskogen och in i Tjuvarnas stad, där de måste rädda Farmor som kidnappas av den elake Reinard Räv. Ondskan övervinns på klassiskt Bamsemanér med godhet blandat med en gnutta dunderhonung.

– Vi fick till ett väldigt bra manus, ett klassiskt Bamseäventyr, och har jobbat väldigt hårt för att få till den rätta känslan, säger Jon Nohrstedt.

Mer storslagen musik

Musiken i den nya Bamsefilmen är komponerad av Henrik Lörstad och är mer storslagen och filmisk än i de gamla tecknade filmerna som skapades för TV.

– Musiken är storslagen, men luftig och följer bildspråket. Den går från stort till litet, och tvärtom. Är det imponerande naturvyer talar musiken ett språk och inne i en mörk stuga ett annat, säger kompositören.

Bamses glada signaturmelodi "Heja Bamse" finns förstås med.

– Bamsetemat är klockrent. Jag har arbetat vidare med olika modelleringar av det. Gått över till moll, när det blir ledsamt och lekt med olika instrumenteringar, berättar Henrik Lörstad.

Arbetar man på något särskilt sätt om man skriver filmmusik för barn?

– Ja, musiken är väldigt tydlig. Gör man en deckare ligger musiken mer och smyger i bakgrunden. Här tar den mer integrerad i handlingen. Sedan finns sånger som man vill att barnen ska kunna sjunga med i om de sett filmen ett par gånger. Men man får se upp så det inte blir för duttigt och gulligt.

Öste beröm i rutan

Under ett par intensiva dagar i december spelades musiken in i Norrköping tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester. Orkestern är rutinerad när det kommer till filmmusik och har tidigare samarbetat med filmens musikproducent Lars Nilsson. Efteråt vräkte han beröm över orkestern i SVT:

– Jag tycker absolut att de gör det bästa jobbet här i Sverige med den här typen av inspelning. Det är bara ett nöje att få komma hit – de är fantastiska, sade han till Östnytt i tv-rutan.

Läs hela artikeln i torsdagens Folkbladet.

Fakta/ Bamse och tjuvstaden

Filmen är den första animerade långfilmen om Bamse och bygger på ett originalmanus av Johan Kindblom och Tomas Tivemark. Den regisseras av Christian Ryltenius och produceras av Tre vänner i samarbete med Film i Väst, Sluggerfilm och Bamse Förlaget.

Bilderna har ritats för hand, ruta för ruta. Produktionsbolaget har jobbat nära Bamseseriens tecknare, som kan Bamses värld utan och innan. Designarbetet är gjort i Sverige, medan animationen är skapad i Taiwan.

Premiär över hela landet den 17 januari.

Fakta/ Bamse

Bamse är en svensk tecknad barnserie som skapades av Rune Andréasson 1966. Den började publiceras som veckoserie i Allers och tecknad tv-film. Sedan seriens start har över 500 seriealbum getts ut. Bamse har lästs av flera generationer och är en av de allra största i sin genre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!