Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SON gör unik skivinspelning

Norrköpings Symfoniorkester gör den första inspelningen någonsin av Wilhelm Stenhammars resurskrävande opera Gildet på Solhaug. Under veckan pågår inspelningen – tillsammans med full orkester, operaproffs och ett 40-tal körsångare från trakten.

Krävande. Matilda Paulsson, mezzosopran, gör den krävande rollen som Margit när SON spelar in Wilhelm Stenhammars opera Gildet på Solhaug.
Foto: Norrköpings Symfoniorkester

Krävande. Matilda Paulsson, mezzosopran, gör den krävande rollen som Margit när SON spelar in Wilhelm Stenhammars opera Gildet på Solhaug. Foto: Norrköpings Symfoniorkester

Foto:

NORRKÖPING2015-08-20 08:00

Operaprofessorn Anders Wiklund och skivbolaget Sterling har varit pådrivande krafter bakom denna premiärinspelning av det stora musikdramat.

– Det är en fantastisk opera! Det är ett ungdomsverk och han var inte ens färdigutbildad när han skapade det. Men han kunde läsa partitur, kunde Wagner och Verdi som här smälts samman till något eget. Han är djupt förälskad när han skriver verket som bara ruschar iväg, med inslag av Strauss och Puccini. Det är ystert och bjuder på ungdomlig fräschör och stora svep, berättar Anders Wiklund, professor i musikdramatik vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

Sällan spelad

Från Symfoniorkestern rapporteras nu om en knökfull scen med sångare, musiker, mikrofoner och sladdar. Wilhelm Stenhammar var en kompositör som gärna skrev för riktigt stora besättningar.

– Det är en av anledningarna till att Stenhammars operor spelas så sällan, förklarar Bo Hyttner, vd för Skivbolaget Sterling, i ett pressmeddelande.

Skivbolaget Sterling specialiserar sig just på tidigare outgiven, romantisk orkestermusik, och har fått stöd av bland andra Statens kulturråd för att kunna genomföra inspelningen. Inspelningen görs i samarbete med Sveriges Radio, som också kommer att sända operan i sin helhet.

"En skam!"

Anders Wiklund hoppas att inspelningen leder till att Wilhelm Stenhammar får mer uppmärksamhet och att operan sätts upp på scenen igen.

– Det är en skam att Kungl Operan i Stockholm, Sveriges nationalscen, inte har gjort mer för det svenska operakulturarvet. Särskilt 1800-talets verk glöms bort, säger Anders Wiklund.

Wiklund, som även står bakom utgåvan av operan, följer nu arbetet med Gildet på Solhaug på plats i De Geerhallen. Och han hyllar SON under ledning av dirigent Henrik Schaefer.

– De gör ett jäkligt bra jobb. Det är ingen operaorkester och att lyssna på sångarna är en konst, säger han.

Har jätteroll

Bland sångarna finns mezzosopranen Matilda Paulsson och tenoren Per Håkan Precht. Matilda Paulsson gör den bärande rollen Margit, en rik men olycklig medeltida stormanshustru. Det är också en mycket omfattande roll.

– För det mesta har man ju gjort verket på scenen innan inspelning, så det här är en utmaning, säger Matilda Paulsson. Man får hoppas att folk får upp ögonen för Stenhammars musik nu. Att skriva något sånt här när man bara är 22 år, det är helt ofattbart, säger hon i pressmeddelandet.

Totalt medverkar sju sångsolister på inspelningen, och dessutom en kör bestående av ett 40-tal lokala körsångare från Musikaliska Sällskapets Kammarkör, Norrköpings Vokalensemble och Akademiska kören i Linköping. Skivan kommer troligen att släppas i slutet av året och radiosändningen sker efter skivsläppet.

GILDET PÅ SOLHAUG

Fakta

• Librettot baseras på ett drama av Henrik Ibsen med samma namn.

• Operan utspelar sig på en norsk gård på 1400-talet. Här sammanfattas handlingen.

• Wilhelm Stenhammar komponerade operan 1892-1893, som 22-åring.

• Urpremiären ägde rum i Stuttgart 1899, Sverigepremiären i Stockholm 1902.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!