Orkester, fyra solister och ett 100-tal körsångare har under veckan repat till den storslagna jubileumskonsert som leds av dirigenten Tobias Ringborg.
Festtemat genomsyrar hela det musikaliska programmet. Under kvällen spelas Beethovens nia, Tjajkovskijs 1812, en strålande pompös festuvertyr som firade hundra år när orkestern föddes 1912 och jubileumsverket från 2012, "Peking Twilight".
- Ett festligare program kan man nog inte tänka sig. Det är bara ett mörkt avbrott för de tre första satserna i Beethovens nia, som är ångestladdad och djup musik. Men före paus är det festivitas i hög grad med den jublande och lyckofyllda finalen i stycket - en hyllning till livets glädje, säger Tobias Ringborg.
Ett hedersuppdrag
Han blev smickrad när han fick frågan om han ville dirigera jubileumskonserten:
- Det är en stor ära att få en sådan förfrågan. Det är hemskt kul och Beethovens nia är inte ett verk som man gör varje dag. Stycket är oerhört stort och resurskrävande, säger han.
Beställningsverket "Peking Twilight" är specialskrivet för orkestern, komponerat av trombonisten, dirigenten och kompositören Christian Lindberg som känner orkestern väl. Han har både spelat tillsammans med den och dirigerat den vid flera tillfällen. Bland annat ledde han orkestern när Allan Petterssons ofullbordade första symfoni uruppfördes i Norrköping 2010.
- Det är en fördel att veta precis vilka man skriver för. Stycket är ganska svårt och jag utnyttjar orkesterns virtuositet. Det är ett feststycke som är mjukt och varmt men också lite galet, säger Christian om "Peking Twilight".
Fotbollstema
Som barn var han fotbollsintresserad och stycket leker med musikaliska teman med koppling till både sporten och stadens smeknamn Peking.
- Det är en liten hemlighet i stycket, som publiken får gissa, säger Christian Lindberg hemlighetsfullt.
Enligt Tobias Ringborg är partituret en fröjd att arbeta med, välskrivet och tydligt för orkestern. Ett uruppförande behöver heller inte vara svårare att dirigera orkester genom, förklarar han:
- Det är svårare tvärtom. Det är en oerhört lyxig situation att ha tonsättaren här. Han sitter inne med facit och vet hur han vill ha det. Vi kan sällan gå direkt till kompositören, i allmänhet är de döda.
Konserten får sedan en festlig avslutas utomhus - med ett musikfyrverkeri på Kråkholmen. Till det behövs ingen biljett.
Idag märks också jubileet på spårvagnarna som flaggar för Symfoniorkestern.
Fotnot: I Beethovens Symfoni nr 9 "Körsymfonin" medverkar solisterna Marika Schönberg, Matilda Paulsson,Jonas Degerfeldt och Marcus Jupither. Kördelarna sjungs av Bel Cantokören, Hedvigskören, Musikaliska Sällskapets Kammarkör och S:t Olai Motettkör