Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sommarboken ska väcka lusten att läsa

Inga krav, inga måsten – bara härlig sommarläsning. Lustläsning är grundbulten i projektet Sommar­boken. Folkbladet var med på första träffen för barn i sommarens läseklubb på Stadsbiblioteket i Norr­köping.

Fantasiresor. Alla barn får en resväska att fylla med läsupplevelser under sommaren.

Fantasiresor. Alla barn får en resväska att fylla med läsupplevelser under sommaren.

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2015-06-18 15:00

Träffen börjar med att det blågula bandet klipps till Sommarbokens läseklubb och alla barn får ett fint klubbarmband om handleden. Inne i det rum gruppen samlas finns böcker uppradade och ett berg av kartonger som liknar resväskor tronar i ett hörn. Alla barn i läseklubben får en sådan resväska eller en bokpåse av tyg att fylla med härlig sommarläsning.

– Tanken är att man ska läsa böcker och komma hit och prata om dem. När man pratar om sin läsupplevelse så ger det mer, och man kanske undrar över något i texten som vi kan prata om, säger barnbibliotekarie Karin Nilsson.

Men hela projektet är kravlöst – man kan sluka massor av böcker – eller bara läsa en. Den som vill kan också välja att lyssna på talbok istället.

– Syftet med Sommarboken är att stötta framförallt biblioteken till att våga tänka på att det inte spelar någon roll vad man läser eller hur många böcker man läser. Det handlar om att hitta lusten att läsa, att läsa sådant som betyder något för mig som individ – inte för att någon sagt att man ska läsa. Sommaren är ju en perfekt tid att göra det på, säger Katarina Larson, projektledare för Sommarboken.

Projektet Sommarboken ska främja läslusten och pågår runt om i hela Sverige, men drivs av Kultur i väst på uppdrag av Kulturrådet. Totalt har sextiofem kommuner i hela landet har anmält sig och ännu fler bibliotek.

Barnbibliotekarierna Margareta Gustafsdotter och Karin Nilsson börjar träffen på Stadsbiblioteket med att berätta om nya spännande böcker som de gillar. Bland böckerna de talar om finns Jonna Björnstjernas ”De tysta stegen bakom” – en klassisk spökhistoria om ett hemsökt hus, dit Elsa, 11, flyttar med sin familj, men också Peter Lidbecks ”Men finns ändå” om Bianca, 11. I hennes släkt finns en ovanlig förmåga bland kvinnorna – de kan bli osynliga.

En snabb rundfrågning visar att just spännande böcker går hem. Det intygar åtminstone Tuva, 9, kompisen Leah, 10, hennes lillebror Vide.

– Jag gillar läskiga böcker, säger Leah.

– Ja, det ska vara spännande spökhistorier, säger Tuva.

Alla tre läser gärna och mycket.

– Jag läser varje morgon och kväll, berättar Vide.

011-200454

... på spännande sommarläsning:

Sommarboken

Barn mellan 8–12 år träffas och pratar om böcker och tipsar varandra. Dessutom ordnas pyssel, utlottning av böcker och fika. Det är gratis att vara med och finns inga krav på att vara med varje gång.

Norrköpings stadsbibliotek

Onsdagar kl. 11.00–12.00

Från 17 juni till 5 augusti

Skärblacka bibliotek

Fredag 12 juni, 11.00–12.00

Fredag 3 juli, 11.00–12.00

Fredag 24 juli, 11.00–12.00

Måndag 10 augusti, 11.00–12.00

Tips...

Kurragömma, Petrus Dahlin

De tysta stegen bakom, Jonna Björnstjerna

Gengången, Ingelin Angerborn

Stjärnstenen, Jo Salmson

Men finns ändå, Petter Lidbeck

Det övergivna huset, Emma Askling

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!