Hur många föremål finns i en björk? Det har tjugotvå slöjdare i Västra Götaland och Värmland undersökt. De fick alla dela på 25 meter hög björk med uppmaningen att allt skulle användas. Resultatet blev 450 bruks- och konstföremål som nu visas i den hyllade vandringsutställningen Ur Björk som i början av hösten nådde Stadsmuseet.
– Det har varit en väldigt lyckad utställning. Jag tror att hantverket slår an något hos människor, säger Anders Lindkvist, museipedagog.
I dagarna har man kompletterat samlingen med ett tiotal föremål i björk av de östgötska slöjdarna Ramon Persson, Ludwig Zackrisson och Sture Nyberg.
– Vi ville förnya utställningen och ge den mer lokal förankring, säger Anders Lindkvist.
Det är en inspirerande utställning men stor bredd och full av skojig påhittighet – här samsas Ludwig Zakrissons vilds och fyndiga formspråk med den svartaste ryssolja, som man vanligen utvinner ur furu. Oljan kan användas till skoimpregnering och myggmedel.
– Det svarta som blir över när man gör ryssoljan är kimrök, som man kan mortla och få ett färgpigment, berättar Anders.
De skiftande föremålen speglar björkens många användningsområden och även löv och kvistar har tagits tillvara. Löven har använts till växtfärgning och av kvistarna har man tillverkat stöpplare.
– Slöjden är ganska nyttoinriktad, säger Anders.
– Men mina favoritföremål är de här fantastiska krympburkarna av Knut Östgård, där karvsnitten har ett medeltida formspråk. Det är nästan något sakralt över dem där de sträcker sig mot himlen, säger han.
Färskt trä krymper när det torkar, vilket utnyttjas när man gör en krympburk som har en botten av torrt trä och sidor av färskt trä som i takt med torkprocessen sluter sig om botten.
Bakom utställningsidén står den pensionerade träkonsulenten Knut Östgård i Värmland som även ville undersöka förädlingsvärdet. De 450 föremålens värde uppskattas nu till omkring 250 000 kr. En värdeökning på mer än 40 gånger jämfört med om björken skulle ha blivit massaved.
– Det här var som ett debattinlägg, för att se vad man kan få ut av den kanske största resursen som vi har i Sverige – nämligen skogen, säger Anders Lindkvist.
– Men här ställs också frågan om vad slöjden gör med människan. Vad händer med männsikor som får kvalitetstid att skapa med sina händer och får uttrycka sig kreativt?
Utställningen pågår till den 15 januari. Under utställningsperioden får besökare komma och tälja i färsk björkved på lunchen, bland annat tillverkas smörknivar, blomsterpinnar – och trollstavar som är populärt bland barnen.