Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Släktforskarna har fått sin egen boom

5000 släktforskare väntas till Norrköping under helgens Släktforskardagar på Louis De Geer och Flygeln.Släktforskningen har fått ett rejält uppsving på senare tid.- Vi ser en boom, konstaterar Jan Ekermann, från Släktforskarna i Norrköping, SiN.

Jan Ekermann, med originalutgåvan och den nya faksimilugåvan av Arbetets bok som ges ut i samband med Släktforskardagarna i Norrköping. Foto: Andreas Skogh

Jan Ekermann, med originalutgåvan och den nya faksimilugåvan av Arbetets bok som ges ut i samband med Släktforskardagarna i Norrköping. Foto: Andreas Skogh

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2011-08-27 03:00

Föreläsningar, rundvandringar, utställningar och aktiviteter avlöser varandra under Släktforskardagarna. Bland talarna finns professor Bodil Jönsson, historikern och tv-profilen Christopher O’ Reagan och 20 andra föredragshållare.

Dessutom medverkar 70 utställare. Den som vill är också välkommen att prova på släktforskning och jaga sina rötter. Det är bara att ta med sin födelsedata på sina mor- och farföräldrar för att börja resan bakåt i tiden.

350 medlemmar
När släktforskardagarna nu hålls för första gången i Norrköping är temat "Staden vid strömmen - industrialismens vagga i Sverige"

- Vi har vinklat en del föredrag på det här temat. Vi har också mötet mitt där det började - på Holmenområdet där man ser forsarna från fönstren, säger Jan Ekermann, från Släktforskarna i Norrköping.

Släktforskarna i Norrköping startade sin verksamhet för tre år sedan - idag har förenigen redan 350 medlemmar.

- Det är en folkrörelse. Vi hade ingenting förut - idag har vi 15 datorer i vår lokal, berättar Jan Ekermann.

Bakgrunden till framgången är ny teknik som förenklat släktforskningen. Förr fick släktforskaren ibland åka långt för att hitta uppgifter i kyrkböcker, men nu finns det mesta digitaliserat och tillgängligt.

- Arkiv som husförhörslängor och annat digitaliseras i rasande takt. Det gäller att göra kulturarvet tillgängligt, så vi seglar i medvind. Nu kan vi även se släktforskning på tv, säger Jan Ekermann.

25-årsjubileum
De senaste Släktforskardagarna hölls i Örebro och lockade ungefär 5000 besökare - och Norrköping väntas lika många besökare eller fler. I år firar Sveriges Släktforskarförbund 25-årsjubileum och arrangerande Släktforskarna i Norrköping, SiN, har ett ambitiöst program där bland andra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth medverkar. Hon ska tala på temat "Ideella verksamheters betydelse för bevarandet av kulturarvet".

I samband med Släktforskardagarna brukar en skrift ges ut, så sker även i år.

- Vi valde att ge ut en faksimilutgåva av arbetets bok från 1887 som jag har i min ägo, berättar Jan Ekermann.

Boken beskriver på 350 sidor 30-35 olika hantverksyrken så som hattmakare, gälbgjutare och buntmakare alltså körsnär.

- Släktforskare kan hitta anfader som var gälbgjutare, och det är roligt - men det är förstås ännu roligare att veta vad han gjorde. Av boken framgår att han gjöt i mässing exempelvis beslag till byråer. Boken har ett bestående värde som kan vara användbart både inomsläktforskning och hembygdshistoria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!