Skräckmästaren sågar nya flugan
Vampyrer och varulvar är i hetluften nu när Twilightseriens popularitet inte vet några gränser. För att söka en förklaring på fenomenet mötte vi Norrköpings skräckmästare Mark Deniz på bibliotekets Öppna salong. Men Mark Deniz ser tvärtom skräck som en genre i motvind.
Foto:
Ändå har Mark med sig den bok han gissar blir nästa Twilightliknande tonårssuccé, "Shiver" av Maggie Stiefvater. - "Shiver" handlar om en flicka som faller för en varulv. Den är helt ok, om man bortser från de mest tonårsaktiga sakerna, säger han - men vägrar låta sig fotograferas med boken eftersom han tycker den knappast behöver mer reklam. Mark Deniz ger aldrig något riktigt svar på vilka mekanismer som kan ha skapat den pågående hysterin kring varulvar och vampyrer. Själv avfärdar han fenomenet som en Hollywoodsk bild av skräck. Det Mark personligen lockas av i skräck är något annat. - Det handlar om hjärnan och huvudet - att vi ser saker som inte finns. Vi kan terroriseras av sådant vi skapar själva. Vampyrer och varulvar är sådant vi konstruerat i vår egen hjärna. Gillar inte genrer
Redan som sexåring fastnade Mark Deniz för den nu 200-årsjubilerande Edgar Allan Poe. Mark började tidigt skriva skräckberättelser själv och driver i dag Morrigan Books från Norrköping. Hittills har förlaget gett ut fem engelska titlar, och sju nya kommer under nästa år. Men som den förlagsmänniska han är vänder han sig emot klassificeringen och genreindelningen av skräckböcker och föredrar istället "dark fiction". - Skräck är som jag ser det inte en genre, utan något som finns i andra genrer som science fiction, thrillers och kriminalromaner. Skräck har blivit ett kul ord för något som inte stämmer. Han ställer en retorisk fråga om inte Stieg Larssons Millennium-trilogi kan betraktas som skräck. - För mig är skräck mord, våldtäkt och våld. Men hade Stieg Larssons trilogi klassats som skräck-romaner hade de inte toppat försäljningslistorna i Frankrike. Jag tycker synd om skräck. Så fort något är "skräck" blir det något som många automatiskt inte tycker om. Det blir mindre värt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!