Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skeppsbrottens mästerfotografer

Otaliga skeppsbrott har inträffat vid Scillyöarna, sydväst om Land’s End i Cornwall. På fotogalleriet Hyllan visas nu originalfoton från den berömda fotograffamiljen Gibson som i fyra generationer dokumenterat när fartyg efter fartyg förlist längs den beryktade kusten. - Det finns en poetisk dimension i förgängelsen, säger Hans Ola Ericsson, initiativtagare till utställningen.

Fisketrålaren s/s Reginald från Plymouth gick på en klipphäll inte långt från Gibsons hus på Scillyöarna. Besättningen tar matrast i sin väntan på högvatten.

Fisketrålaren s/s Reginald från Plymouth gick på en klipphäll inte långt från Gibsons hus på Scillyöarna. Besättningen tar matrast i sin väntan på högvatten.

Foto:

NORRKÖPING2009-10-17 03:00
Stormvindar piskar upp våldsamma vågor som sköljer över fisketrålare och fullriggare i dramatiska undergångsskildringar. Andra bilder visar stillheten, när vinden mojnat, och öborna vågar sig ut för att beskåda tragedierna.- Kusten är oerhört förrädisk med sina rev och klippor, som man lätt kan driva för nära. Värst var nog upplevelsen när faran kommer ur intet på natten eller i dimma, säger Hans Ola Ericsson.Hans Ola Ericson är journalist och har under många år skrivit historiska artiklar om sjöfart ibland annat Nautisk tidskrift och Sjöfartsverkets tidning Sjörapporten.Pionjären
Han har besökt Isles of Scilly flera gånger och träffat Frank Gibson, som är den fjärde generationen att dokumentera skeppsbrott längs Cornwalls kust. Familjen Gibsons tidigaste bilder tillhör fotografins barndom. Pionjären hette John Gibson, född 1827, och han fick sin första kamera 1860.I utställningen finns också en bild av Frank med en storformatskamera som gått i arv i generationer, men som numera är museiföremål.- Se, vilken skärpa och kvalitet som finns i bilden, säger Hans Ola Ericson och pekar på den stämningsmättade bilden från 1901 där människor samlats på klipporna vid tremastade barken Glenbervie från Skottland.Ökända öar
Inom sjöfartshistorien är Scillyöarna ökända. Under en orkan 1893 förliste över 200 segelfartyg i farvattnen. Tusentals vrak vilar på havsbotten och där har smugglare, pirater och vrakplundrare härjat. Sjöhistoriker menar att många haverier orskades av undermåliga sjökort, segelfartyg som inte höll måttet men även onyktra eller inkompetenta befälhavare.Alla fartyg på väg till eller från Europa passerar ögruppen. Hans Ola Ericsson har själv har passerat Scillyöarna med handelsfartyg. Han har också varit till sjöss i hårt väder, men inte rört kameran.- Även om kameran funnits nära till hands har jag aldrig använt den. Det är en enorm dramatik, och bilderna hade kunnat bli fina när vågorna slår över. Men man blir trött, nästan apatisk. All kraft går åt att parera vågorna.Utställningen på Hyllan visas till och med den 13 december. Vernissagen är i dag, och sker i samband med att Arbetets museum och Statens maritima museer arrangerar Fartygsforum i Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!