Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Sgt Black låter som ett fett riff"

X:o har blivit sgt. Black.
- Det låter lite som ett fett riff, säger Olof Gustafsson.
Omdöpta Norrköpingsbandet presenterar sig med en serie tunga demoskivor.

Sgt. Black är (från vänster): Daniel Saidi (sång), Magnus Andersson (bas), Olof Gustafsson (girarr), Max de Wilde (trummor), Calle Åbjörnsson (gitarr).
FOTO: JANNE FORSBY

Sgt. Black är (från vänster): Daniel Saidi (sång), Magnus Andersson (bas), Olof Gustafsson (girarr), Max de Wilde (trummor), Calle Åbjörnsson (gitarr). FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2003-11-28 06:00
Som x:o har gruppen spelat på bland annat Snuttefilmsfestivalen och SOF 2003, Studentorkesterfestivalen, det senare istället för Paola. Men nu har x:o skrotat sitt namn.
- Det var en snygg logotyp, men egentligen var det ganska intetsägande, säger sångaren Daniel Saidi.
- Dessutom finns det ett Göteborgsband som heter XO, så det kändes bra att byta, säger basisten Magnus Andersson.
Men förändringen är större än bara namnet, ljudbilden har blivit hårdare och skitigare och ansträngningar har gjorts för att fångat en starkare livekänsla även på skiva.
- Vi eftersträvar inte alltid det snyggaste längre, säger Calle Åbjörnsson.
- Datorredigering är smidigt, men samtidigt ett gissel. Risken är att man fingrar för mycket på effekterna, säger Daniel Saidi.

Blivande civilingenjörer
Medlemmarna i sgt. Black pluggar alla till civilingenjörer på Campus Norrköping och de lyssnar på väldigt olika musik, från tv-spelsmetall till grunge.
Därför har också sgt. Black olika nyanser: hård och snabb rock, långsamt och tung, men också lugna låtar. Bandet är demoaktuellt med en serie demos, som på olika sätt speglar sgt. Blacks olika sidor. De kallar dem October Session, November Session och December Session, med vardera tre låtar som sprids till skivbolag, klubbar och tidningar.


Klockren demoskiva
Bandet var mer än stolt över den demoskiva som var först ut.
- Det är klockrent, bättre än jag kunnat föreställa mig. Det märks att alla har vuxit i sina roller. Jag har aldrig känt mig så nöjd med ett demo tidigare, säger Magnus Andersson.
- Man hinner arbeta igenom det mer ordentligt om man har färre låtar, säger Calle Åbjörnsson.
- Vi försöker också visa allsidigheten på den. Vi väljer låtar som representerar oss bra, säger Magnus Andersson. Vi fick möjlighet att spela in alla instrument i ett svep, de går in i varandra och är quick and dirty.

Temat: inre tomhet
Sångaren Daniel Saidi skriver alla låttexter.
- Det genomgående temat är inre tomhet. Folk jagar planlöst och hetsar upp sig över att arbetsliv och drömmar går isär. Det finns ju ofta en konflikt mellan dem, man når inte alltid fram till målet i livet, säger han.
MP3:or från de olika inspelningssessionerna läggs upp på sgt. Blacks hemsida (http://www.sgtblack.cjb.net) för nedladdning allt eftersom de blir klara. För närvarande är October och November session tillgängliga. För sgt. Black är Internet en viktig bit i den skapande processen. Idéer skickas kors och tvärs mellan bandets medlemmar, mottagaren fyller på och uppmuntrar eller är - brutalt ärlig.
- I replokalen slösas allas tid och vi har bara lokalen fyra timmar i veckan. Man vinner mycket tid på att skicka inspelat material till varandra genom att alla kan lära sig låtarna hemma, säger Calle.
- Vi försöker hålla på vår filosofi att alla ska bidra med låtar. En börjar göra ramen, så fyller de andra i och skickar tillbaka filen. Det fungerar riktigt bra.

Hittat sitt sound
Bandet har funnits i några år och själva tycker medlemmarna att bilden nu klarnat för dem vad som är typiskt sgt. Black.
- Det är svårare att samla sig i början och säga att "det här är vi, men det här är inte vi". Sådant tar tid att komma till rätta med. Vi har inte eftersträvat att hamna i ett visst fack, men vi vet vad vi är bra på nu och vi känns mer som ett komplett band nu än tidigare, säger Calle.
- Ja, vi har verkligen hittat vårt sound, våra toner och harmonier, instämmer Magnus Andersson. Förr har det alltid känts som att det saknats något, men nu är det rätt nerv och liv i vår musik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!