Författarbesöken på Hagagymnasiet är en del i ett läsprojekt som har drivits på Hagagymnasiet i tre års tid. Syftet är att eleverna ska få bättre läsförståelse och högre lästakt.
– Med författarbesöken tror vi att eleverna kan få ännu mer läslust. Det är stimulerande att möta en författare som på två har lyckats nå ut till 25 länder, säger Lennart Allard, rektor.
Emelie Schepp berättar för eleverna om sin research och skrivprocessen, men framför allt om att framgång inte handlar om tur, utan om att kämpa och inte ge upp sina drömmar. Eleverna får höra om den tuffa starten med refuseringsbrev och egenutgivningens slit med trettio pallar böcker som lastades av på garageuppfarten och bars in i källaren. Men som egenutgivare lyckades hon nå framgångar av aldrig tidigare skådat slag i Sverige med 40 000 sålda exemplar.
– I det läget ville Bonnier satsa på mitt författarskap, och att ett förlag vill det kan man se på omslaget, där författarnamnet är större än boktiteln, säger Emelie Schepp till eleverna i gymnasieskolans aula.
Uppbackad av Bonnierförlagen blev debuten ”Märkta för livet” och uppföljaren ”Vita spår” ännu större försäljningssuccéer.
– Det tog två år att gå från garageuppfarten till 25 länder. Men hade jag lagt mina drömmar åt sidan när jag fick det första refuseringsbrevet hade jag inte stått här idag, säger hon.
Nu är Emelie Schepp i slutskedet med den tredje romanen. Hon avslöjar att den får titeln "Prio 1" och kommer ut i maj. Den beskrivs som "en djupdykning i ambulanssjukvården i Norrköping".
– Det är faktiskt den allra första gången jag berättar om boken. Nu är jag inne i den mest intensiva skrivprocessen. Allt måste vara klart i december. Jag måste verkligen att lägga manken till. Det blir en jättebra bok, och jag är så stolt över den. Det kommer att bli min absolut bästa!
I boken utreder Jana Berzelius en serie mord, och fallet blir personligt för henne när hon hittar kopplingar till sin döda mor. Men hon blir uppsökt av en person ur sitt förflutna och tvingas att gå långt över lagens gränser för att lösa situationen.
Tidigare har rapparen Petter gästat gymnasiet och berättat om sin dyslexi och vilken revolution läsandet och orden blev för honom. Men också ungdomsförfattarna Christina Wahldén och Katarina von Bredow har föreläst för eleverna. Läsprojektet som drogs igång i fredags innebär att eleverna läser en timme under lektionstid varje dag fram till sportlovet. På skolan finns under den här perioden ett bokbord där eleverna kan lämna och hämta romaner, biografier eller noveller.