– Jag tror att barnen som kommer hit kanske tror att det kommer att bli tråkigt, men får värsta överraskningen, säger Iisa Orraryd, 13, ett av de barn från Norrköpings ungdomscirkus som medverkar i "Vibrationer i luften".
– Allt kan hända i föreställningen, instämmer regissören Magali Bancel, nycirkusartist och skådespelare knuten till Östgötateatern.
Arbetet började med att Magali och nycirkusartisten Mattias Lindström spånade fram visuella idéer till föreställningen.
– Mattias och jag är ganska ambitiösa. Vi drömmer fritt, får stora bilder och har dessutom inställningen att allt är möjligt. Vi stoppar aldrig oss själva, berättar Magali Bancel.
– För oss var det viktigt att musiken inte blir en bakgrund, utan att man verkligen kan mötas och skapa en helhet. Det är en konsert, men det händer mycket.
Tillsammans har de tidigare brutit ny mark på teatern med nycirkusturnén "Håll ihop" och det poetiska relationsdramat "Tänk om" på Östgötateatern som vackert vävde samman teater, nycirkus, nymagi och ljudkonst.
– Efter "Tänk om" sa vi: Vilken tur att vi var så naiva, annars hade vi aldrig orkat genomföra en sådan föreställning med så många svåra moment.
I föreställningen får barnen se luftakrobatik, dirigenten David Björkman tycks upphäva tyngdlagen och orkestermusikerna Anders Dahlstedt och Martin Orraryd spelar slagverk i luften under nästan fem minuter.
– Det är skitkul och liknar ingenting man har gjort förut. Men slagverkare är ju vana vid att få göra lite konstiga grejer, som att spela på märkliga instrument. Förra veckan spelade jag darbuka. Vi är nog lite mer öppna än de flesta andra musiker, säger Martin Orraryd, som också har skrivit slagverksmusiken.
Ni är inte höjdrädda?
– Jo, men jag litar på att säkerheten och tekniken funkar, säger Anders Dahlstedt.
Nu har ett Scenkonstbolag bildats – vilket har mötts av visst motstånd både på teatern och SON. Men "Vibrationer i luften" ses som ett positivt startskott: En första gemensam produktion – där de inblandande vittnar om en berikande arbetsprocess, ett "första trevande försök att lära sig varandras verksamheter" men också en fruktsam blandning av scenkonstens olika uttyck.
– Det är mycket att upptäcka, man får gräva sig fram och lära känna nya världar i det här samarbetet. När man söker sig mot det nya blir man aldrig uttråkad. Man ser en massa nya möjligheter, säger Magali Bancel.
– Det har varit jätteroligt att få lära saker av varandra, instämmer Kristina Holm Danielsson, producent på SON.
– Det här har känts så spännande, när man kan göra magi av klassisk musik. Mycket lämnas åt publikens egen fantasi, fortsätter hon.
Med det breddade uppdraget i Scenkonstbolaget är alla skolkonserter i De Geerhallen gratis och tillgängliga för alla barn i regionen. Det gläder Kristina Holm Danielsson som berättar att efterfrågan har varit väldigt stor.
– Vi gör sex helt fulla konserter med 900 barn som kommer under tre dagar, säger hon.
Föreställningen hade premiär igår och spelas till och med i morgon, den 14 oktober.