Säkerheten förbättras på festivalen

Efter sexbrotten vill polisen se kameraövervakning på Bråvallafestivalen. Riktigt där är man ännu inte – men igår presenterade festivalarrangören en rad åtgärder för att skapa en tryggare festival. Bland annat tar man hjälp från RFSU för att förändra ungas attityder kring sex.

Robert Wallén, från polisen,  Lars Stjernkvist, komunstyrelsens ordförande i Norrköping,  Pelle Ullholm, RFSU, Louise Flygt, Norrköpings kommun och Niklas Westergren, FKP Scorpio Sverige på dagens pressträfff.

Robert Wallén, från polisen, Lars Stjernkvist, komunstyrelsens ordförande i Norrköping, Pelle Ullholm, RFSU, Louise Flygt, Norrköpings kommun och Niklas Westergren, FKP Scorpio Sverige på dagens pressträfff.

Foto: Joakim Blomqvist

NORRKÖPING2016-11-28 21:50

Trots att sexualbrotten hade hög prioritet på Bråvallafestivalen i år ökade antalet sexuella ofredanden och våldtäkter. Få av dessa brott på festivalen klaras upp.

– Det är tyvärr en väldigt låg andel som klaras upp, både för våldtäkter och sexuella ofredanden. Svårigheten är ofta att få tag i gärningsmannen vid sexuella ofredanden i publikhav. Få kamrater har sett något. Och de flesta våldtäkter sker i ett slutet rum i ett tält eller på en toalett, där andra vittnen saknas. Det landar ofta i bevisfrågan, där man inte kan säga vad som är frivilligt eller inte, säger polisområdeschef Robert Wallén.

Ett grepp som FKP Scorpio nu tar till är att arbeta för att förändra attityder – och på så sätt försöka förhindra sexbrott. Därför inleder festivalarrangören ett samarbete med RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning.

– Det här handlar om att förändra hur människor, framför allt pojkar, tänker kring sexualitet och vad som är okej och inte, säger Niklas Westergren, marknadsansvarig, FKP Scorpio Sverige.

Norrköpings kommun samverkar i projektet där RFSU ska utbilda totalt 50 vuxna för att informera elever i högstadie- och gymnasieskolor om kropp, integritet, samtycke och sexuella övergrepp. Målet är att nå alla kommunens tonåringar i skolan under tre år.

– Vi är superglada att den här frågan nu tas på allvar. Vi kommer arbeta med vår kampanj "Vill du?", där man sätter fokus på initiativtagaren i en sexuell situation. Det handlar om att läsa kroppssignaler, ord och att visa hänsyn till sin partner. Kampanjen passar som hand i handske här, säger Pelle Ullholm, från RFSU.

Redan i början av hösten inledde festivalarrangören samtal med polisen kring säkerhetsarbetet inför Bråvalla 2017.

– Vi ser saker inom säkerhet som vi vill förbättra till nästa festival. Närheten till polisen på området, bättre belysning vid exempelvis toaletter och kameraövervakning om det skulle vara möjligt. Vi ser också över hur vi polisen följer upp kontakter långsiktigt med de som har drabbats av brott säger Robert Wallén.

Från FKP Scorpios sida är man mycket positiv till det goda samarbetet med polisen och man kommer att arbeta vidare med idéerna.

– Men det finns praktiska och moraliska aspekter som vi måste ta hänsyn till, säger Niklas Westergren.

Bland åtgärderna för att höja säkerheten som arrangören arbetar med till nästa festival finns bland annat ett antal säkerhetstorn som ska byggas upp på området.

– De ska vara väl synliga riktmärken för att besökarna ska hitta tornen och de ska också sprida ljus. Någon person från festivalen ska alltid finnas vid tornet för att kunna hjälpa besökare att t ex få sjukvård eller kontakta polis, säger Niklas Westergren.

Dessutom kommer alla som i år köper en festivalbiljett att behöva lova att stå bakom festivalens värdegrund om att man behandlar sina medmänniskor med respekt och visar civilkurage och tillkallar vakt om något verkar vara fel.

– Det här kommer alla att behöva ställa sig bakom på festivalen. Även dem som jobbar med festivalen och alla artister, säger Niklas Westergren.

Bråvalla festival arrangeras den 29 juni-1 juli 2017.

011-200454

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!