Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rykande hett samarbete

Musiktreor möter rutinerade orkestermusikerpå scenen i rykande heta "EspresSON". Idag har föreställningen premiär – och spelas sedan för omkring 5000 skolelever under två intensiva dagar.

Hampus Torarp,  Lisa Borell och Gustav Fredriksson gläds över samarbetet med SON. "Det här är fantastiskt stort för oss" säger  Hampus Torarp.

Hampus Torarp, Lisa Borell och Gustav Fredriksson gläds över samarbetet med SON. "Det här är fantastiskt stort för oss" säger Hampus Torarp.

Foto: Matz Glimhed

NORRKÖPING2016-02-10 09:00

Samarbetet mellan De Geer-gymnasiet och Norrköpings Symfoniorkester har de senaste åren svällt till storstilade shower – där musikstilarna skiftar. Eleverna i klassen ES13C sjunger, spelar instrument, dansar, agerar på scenen och komponerar orkestermusik.

– Det här är fantastiskt stort för oss. Det är inte alla städer som har en symfoniorkester och man vet inte hur många gånger man får stå på den här scenen, säger eleven Hampus Torarp, som spelar piano, keytar och körar.

Showerna brukar ha fyndiga titlar så som ExpediSON, ExploSON och FörSONing. Men nu har turen kommit till javadoftande EspressSON, en "rykande het föreställning" där elevernas berättelse har sin utgångspunkt i ett fiktivt kafé där gästernas livshistorier gestaltas.

– Temat är att det är okej att må dåligt, berättar eleven Lisa Borell.

Hon är trumslagare, men får nu också spela klockspel med orkestern i Peter Tjajkovskis "Törnrosavalsen".

– Det är kul att få prova! Sedan tycker jag också att det är roligt att få vara med längre fram på scenen och sjunga och dansa i "Dancing Fool".

Musiken i föreställningen bjuder på många hits – av Mark Ronson, Beatles, Haddaway och Beethoven.

– Det finns något för alla, säger Lisa Borell.

Dessutom spelas styckena "Vivere" och "Reflexioner" som är nykomponerade av eleverna Gustav Fredriksson respektive Elis Mejhammar.

Gustav berättar att det var en speciell känsla att höra orkestern framföra det egna stycket.

– Det kändes helt otroligt! Det är en sådan skillnad jämfört med att sitta och lyssna i en liten dator, säger han.

Den som tror att samarbetet mest är givande för eleverna har fel. Produktionerna är populära och lockar en stor skolpublik. Under två dagar ges sex fulla föreställningar för totalt omkring 5000 högstadie- och gymnasieelever.

– Det här är ett samarbete över gränserna som berikar alla. Vi tycker att det är jätteviktigt när vi vänder oss till den här publikgruppen, säger Kristina Holm Danielsson, producent på SON.

– Samtidigt är det roligt att vi kan vara inspiratörer och att eleverna tycker att det är häftigt att komma till oss. Det känns underbart att få vara del i något som är så betydelsefullt och stort för dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!