● Utställningen berättar om August Strindbergs relation till socialismen, där storstrejken 1909 var en händelse som kom att påverka författaren djupt och fick honom att närma sig arbetarrörelsen.
Strindbergsfejden blir belyst på en av utställningens grundpelare, där skedde en polarisering mellan radikala intellektuella och konservativa. Upprinnelsen var att August Strindberg i en artikel ifrågasatte storheten i Karl XII:s gärning och debatten eskalerade när han attackerade Heidenstam, Svenska Akademien och andra delar av etablissemanget.
Utställningen är producerad av Strindbergsmuseet, men bygger på ett samarbete mellan Arbetets museum och Norrköpings stadsbibliotek.
- Är det någonstans Strindberg hör hemma så är det här på biblioteket. Nästa år kommer jubileet att explodera, så vi ser detta som en upptakt. Nu ser vi chansen att rusta Norrköpingsborna för nästa år, säger Ola Gustafsson, förste bibliotekarie på Norrköpings stadsbibliotek.
På båda sidor
Utställningen är byggd med originalutgåvor i montrar och tillhörande texter, men har också en grafiskt tydlig tidslinje där händelserna på den politiska scenen i Sverige och övriga världen plockas in.
- Strindberg kan vara en konkret ingång till en intressant brytningstid i vår historia. Det är en tid av begynnande modernitet, där Strindberg står på båda sidor. Jag hoppas och tror att utställningen väcker nyfikenhet både på Strindberg och tiden han levde och verkade i, säger Ola Gustafsson.
I tidiga verk som Liten katekes för underklassen men också verk som Röda rummet och Svenska folket kombinerades socialism och realism. Där framförs kritik av stat, kyrka, skola, press, näringsliv och andra etablerade samhällsinstitutioner - ofta ur arbetarens perspektiv. I en monter finns en originalutgåva av katekesen som är inlånad från Bonniers förlags arkiv.
Raljant ton
- Det var mycket Strindbergs förtjänst att begreppen underklass och överklass kom in i det allmänna medvetandet. Den är ganska raljant i sin ton och en förenklad samhällsanalys, men den är fortfarande aktuell, säger Mårten Mellberg från Arbetets museum.
I anslutning till utställningen kommer även en omfattande programverksamhet hållas under rubriken Folkets Strindberg, där författarens mångsidighet speglas.
- Det finns väldigt många olika sidor av Strindberg. Han skrev prosa och lyrik, men var även dramatiker, konstnär och alkemist... Han hade också någon sorts rockstjärnestatus vilket blir belyst i föredraget Rebellen som blev nationalskald.
Ett uttryck för den folkliga uppslutningen kring Strindberg visar firandet av hans 63-årsdag, då en folksamling på 10 000 människor hyllade honom. Utställningen öppnar i morgon, lördagen den 3 september och pågår till den 31 januari nästa år.