Underverket● Tonsättaren Karlheinz Stockhausens har påstått att terrorattacken mot World Trade Center för tio år sedan är "det största och mest ultimata konstverket någonsin".
Den provokationen är utgångspunkten i den danska dramatikern Christian Lollikes drama Underverket.
Det har beskrivits som ett civilisationskritiskt mardrömsspel som tar upp främlingsskräck, alienation och kommersialism i realityshowens tidevarv, där verklighet och fiktion smälter ihop.
- Det är väldigt aktuell pjäs, inte enbart på grund av att det är tio år sedan attacken mot World Trade Center. Den tar också upp svält i Afrika, och nu i somras kunde vi läsa om svältkatastrofen på Afrikas horn, säger Adam Tillberg, som tagit initiativ till uppsättningen på Kulturkammaren.
- Den berör också främlingarna - offren i 11 septemberattacken, offren i svältens Afrika, offren för skolmassakern i Beslan... Dagligen möter vi ansiktslösa främlingar i media, och vi kan ibland luras att tro att vi känner dem, fortsätter han.
Namnlösa figurer
Karaktärerna i Underverket är namnlösa offer. Men också provokativa konstteoretiker, som Adam Tillberg i sin regi har valt att teckna som karikatyrer.
Publiken får också möta Mohammad Atta som flög ett av planen den 11 september 2001. Skeendet skildras ur hans synvinkel, baserat på anteckningar som han gjort från förberedelserna.
- Han skriver till exempel att det är viktigt att "inte skrämma djuret när man förbereder slakten". De orden är med i föreställningen och ljudupptagningar från planet tyder på att han visade lugn, men det är svårt att sätta sig in i hans tankar och ingen vet hur övertygad han var i sin tro. Det lätt att tro att man vet vem som ligger bakom attentaten, men egentligen vet vi väldigt lite, säger Jakob Sjöberg som spelar Mohammad Atta.
- Att det här skulle vara en religiös akt tar vi avstånd ifrån, det handlar mer om politik, anser vi. Över lag ska man tänka på att det begås fler terrorbrott av radikala kristna än muslimer, säger Adam Tillberg.
Texten väcker en rad tankar och den lilla ensemblen välkomnar diskussioner efter pjäsen.
- Vi känner oss ganska beredda på frågor, men det är viktigt att poängtera att vi inte sitter på några svar. Vi håller inte nödvändigtvis med om allt som föreställningen tar upp, säger Adam Tillberg.
Varför ville du sätta upp Underverket?
- På något konstigt sätt hittade jag en humor i allt det tragiska. Jag ville göra något som man kan skratta åt. Samtidigt är texten väldigt intressant och bjuder in till en diskussionen om tro, konst och terror, säger Adam Tillberg.