Premiär för Arsenik och gamla spetsar
Ren och skär galenskap - eller ett par helt vanliga gamla systrar? Ja det får publiken avgöra när Östgötateatern på lördag har premiär på Arsenik och gamla spetsar.
De galna systrarna kanske inte alls är så galna - egentligen.
Foto: Kjellberg Anita
Att det skulle vara en pjäs som de sett för många gånger, som publiken sett för många roller och som skulle göra det svårare för dem att hitta sina egna rollkaraktärer visart sig vara en överdriven oro. - Jag har bara sett den på film en gång och det har jag redan glömt, så säger Kyri och så visar det sig att Gunnel barmhärtigt nog också glömt filmen. Att spela någon som är mycket äldre än man själv är inte helt enkel alla gånger, men Kyri och Gunnel har studerat sina äldre släktingar och fått till ett par trovärdiga systrar som både talar tydligt och struttar fram på ett ålderdomligt sätt. - Det har ju inte så mycket med den tiden (början av 1900-talet) att göra, som med systrarnas ålder att göra, säger Kyri. Rummet vi befinner oss i är skapat av scenografen och kostymören Agneta Skarp. - När jag hade träffat regissören och han berättat att han ville ha en traditionell uppsättning så visste jag också i stort hur scenen skulle visas, säger Agneta. Fast hon berättar också om allt som scenen måste rymma och om hur man gör för att alla ska se. - Då går det inte att göra på så många andra sätt, säger hon. Drag av schizofreni
En som har fullt upp just nu är Richard Carlsohn som spelar poliskommissarie, samtidigt som arbetet med musikalen Cabaret har tagit sin början och där han har en av huvudrollerna. - Det är därför jag har fått en så liten och bra roll, för att jag inte ska överanstränga mig, säger han och ler lite underfundigt. Jag undrar om det inte finns ett drag av schizofreni i honom för att han ska klara att gå i och ur roller så nära inpå. - Har inte alla skådespelare det, blir hans motfråga. - Man använder väl en liten del av sig själv när man gör en roll och så drar man upp den lite... Så du har en liten polis inom dig? - Ja, en liten och elak besserwisser. Det sägs att manusförfattaren Joseph Kesselring skrev föreställningen som ett drama, men att publiken började skratta och att manuset bearbetades om och blev till den fars som hade premiär 1941 och gavs mer än 1 400 gånger. På lördag är det premiär på Östgötateatern i Norrköping där den spelas till den 4 oktober.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!