Polismannen lämnar bandet bakom sig på nya plattan

Det var ungefär fyra år sedan som Norrköpingsbaserade Vågerud släppte debutalbumet. Nu är det dags igen.

Vågerud släpper första albumet sedan debuten.

Vågerud släpper första albumet sedan debuten.

Foto: Pressbild/Mostphotos

Norrköping2021-03-04 14:00

Artist och basketcoach på fritiden. Polis till vardags. 

Under pandemin har Rickard Vågerud satsat hårt på musiken och spelat in flera nya låtar, även om de tidigare bandmedlemmarna inte varit delaktiga i processen.

– Det nya albumet har helt producerats av Kenny Lundström vid Kapten Studios. Det var mitt eget val och det har funkat väldigt bra. Det blir lätt spretigt med ett helt band. Jag ville inte att det skulle bli för många kockar helt enkelt. Flera från bandet kommer dock finnas med om, eller när, det blir dags för livespelningar i framtiden, säger Rickard Vågerud.

Arbetsplatsen Polishuset har inspirerat den nya plattans titel: "Stockholmsvägen". Lyssnare som känner till Vågeruds musik sedan tidigare kan denna gång vänta sig en mer storslagen produktion, enligt artisten själv.

Genren?

”Alternativ arena-rock".

– Tidigare skulle man nog kunna säga att jag var "mannen med gitarren". En klassisk singer-songwriter. Men det ville jag bort från med den nya skivan. Min nya musik har inspirerats väldigt mycket av Kent. De finns med hela tiden och det tror jag kommer att höras. 

Om produktionen bryter ny mark för Vågerud är det nya projektets texter mer välbekanta, berättar han.

– Jag vill gärna att mina texter har en viss substans, i alla fall på något sätt. Jag har svårt för den glättiga musiken som spelas på Melodifestivalen och försöker nog spegla samhället i mina texter. Vad jag ser och upplever med mig själv. Den nya skivan blir också en konstig kärlekshyllning till min fru.

Vågeruds senaste singel "Trasig & sjuk" släpptes sommaren 2020 och handlar om den treåriga flickan Esmeraldas tragiska bortgång. Rickard Vågerud fick en personlig koppling till "Lilla hjärtat" genom sitt yrke.

– Jag var ansvarig kriminaltekniker i det ärendet. En av de första på plats. Det var en händelse som berörde mig väldigt mycket och det blev en jobbig vår.

– Även om låten är sorglig vill jag ändå tro att det finns ett hoppfullt budskap i den. Jag brukar säga att man upplever mycket magiskt och tragiskt i mitt yrke. Det är nog en bild av livet som jag vill förmedla.

Men den låten är inte med på nya skivan? 

– Nej, den låter jag stå för sig själv. Jag tycker att den förtjänar sin egen plats. 

Första singlarna från den nya skivan heter ”Hemlighet” och ”Håller andan” och släpps den 5 och 19 mars. 

Albumet "Stockholmsvägen" släpps 9 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!