Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Piskor och skrotslagverki SON:s nya uruppförande

Benjamin Staerns klarinettkonsert "Worried Souls" speglar industrisamhället i en mörk framtidsvision. Men det görs med humor, specialeffekter och kryddat med något udda instrument. Eller vad sägs om skrotslagverk, japanska tempelskålar och piska?

Solisten Karin Dornbusch sätts på prov i "Worried Souls". Svårigheterna med stycket är att växla mellan en rad specieleffekter och en ren klarinettklang. "Det är också ett ganska långt stycke med mycket toner. Men det är väldigt klarinettistiskt och väldigt roligt att spela" säger hon.

Solisten Karin Dornbusch sätts på prov i "Worried Souls". Svårigheterna med stycket är att växla mellan en rad specieleffekter och en ren klarinettklang. "Det är också ett ganska långt stycke med mycket toner. Men det är väldigt klarinettistiskt och väldigt roligt att spela" säger hon.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2012-02-15 22:12

Det var bara en vecka sedan Norrköpings Symfoniorkester, SON, senast uruppförde ett nyskrivet svenskt verk. Nu är det dags igen och Folkbladet är på plats när Benjamin Staern sitter på åskådarplats under tisdagens repetition och hör sitt verk för allra första gången.

- Det känns underbart. Tidigare har jag bara haft en bild av allt i huvudet. Endorfinerna bara kickar igång i ens hjärna och blodet rusar genom kroppen. Det är en så häftig upplevelse att höra musiken, säger Benjamin Staern.

I ?Worried souls? lyfts klarinett och basklarinett särskilt fram, och Benjamin har skrivit stycket i nära samarbete med den prisbelönta solisten Karin Dornbusch som kommit med värdefulla synpunkter på klarinettstämman.

- Det har varit ett otroligt roligt samarbete, lite gammeldags. Tyvärr är det nog inte längre så självklart med samarbeten mellan tonsättare och musiker - inte som det var på Mozarts tid då tonsättaren visste precis vilken som var musikerns specialitet, säger hon.

På flera ställen har Benjamin Staerns lagt in häftiga effekter som förstärker en känsla eller en atmosfär. Och som ställer krav - inte minst på Karin Dornbusch som solist.

- Specialeffekterna är en utmaning. Man måste vara väldigt flexibel i munnen, inte spänd och inte statisk i kroppen. Samtidigt måste jag ha en klassisk klang, för det behövs i de vackra melodierna. Rent tekniskt är det svårt att hoppa mellan positionerna, men stycket är väldigt klarinettistiskt och roligt att spela, berättar hon.

Musiken skildrar konstnärens ställning i det industriella samhället i en mörk framtidsvision, kantad av våld, svåra beslut och hopplöshet .

Stycket ska rymma en kritik mot dagens företagsklimat med bolag som plötsligt flyttar utomlands eller lägger ner sin verksamhet. Vad passar väl då bättre än att uruppföra ?Worried Souls? i en före detta industrilokal som De Geer-hallen? Men under repetitionerna är Benjamin Staern själv förtegen om sitt verk och om han utgått från platsen - det tidigare pappersbruket.

- Jag går in i en fantasivärld, men alla lyssnare har nog en egen uppfattning. Jag vill inte styra dem på något sätt, säger han undvikande.

Läs mer i torsdagens pappers- eller e-tidning.

Fakta/Benjamin StaernSON har tidigare spelat hans orkesterverk The Treat of War.Worried Souls är ett beställningsverk, med ekonomiskt stöd av Statens kulturråd.Benjamin Staern är sedan 2010 Composer-in Residece hos New European Ensemble i Den Haag, Nederländerna, där han skrivit Tranströmersånger (2009) och Bells and Waves som vann SMFF-priser för årets bästa konstmusik/kammarmusik 2011.Verket Worried Souls är tillägnat minnet av tonsättarens far, den även i Norrköping välkände och uppskattade dirigenten Gunnar Staern, som avled under arbetet med stycket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!