Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pengainsamling för att få mexikanskt band till Trappan

Nu testas nya grepp för att arrangera spelningar i stan. När det mexikanska elektropopbandet Girl is Töugh kommer till Norrköping får publiken betala i förskott för finansiera spelningen, så kallad crowdfunding - ett fenomen som är nytt i Sverige.

Studenterna Henrietta Thönnersten och Rosanna Nordrup drivs av en vision att ta förena musikfans på ett sådant sätt att band kan få en livespelning oavsett geografiska avstånd.Foto: Privat

Studenterna Henrietta Thönnersten och Rosanna Nordrup drivs av en vision att ta förena musikfans på ett sådant sätt att band kan få en livespelning oavsett geografiska avstånd.Foto: Privat

Foto:

NORRKÖPING2011-04-29 03:00

Enligt planerna ska spelningen ske på Kårhuset Trappan den 16 september, och den är en del av en mindre Sverigeturné.

Arrangörerna behöver upp till 17 792 kr för att kunna genomföra spelningen i Norrköping. Dessa pengar jobbar de nu för att få in av publiken i förskott.

- Det här är nytt för Norrköping och Sverige, men det finns i USA och vi har hämtat inspiration därifrån, säger Rosanna Nordrup, ordförande för Music Transpose.

Music Transpose är ett kandidatprojekt vid Kultur, Samhälle- och Mediegestaltningsprogrammet vid Linköpingsuniversitet som drivs av studenterna Rosanna Nordrup och Henrietta Thönnersten.

Upplägget för den så kallade crowdfundingen består av ett belöningssystem där man för ett bidrag exempelvis kan få en personligt skriven låt eller ett vykort skickat från Mexiko.

Tanken är att skapa mer variation på den svenska livescenen. Mindre städer som Norrköping gästas mest av svenska artister, men sällan av utländska akter, än mindre osignerade utländska akter.

- Utbudet på den svenska livescenen begränsas till säkra publikdragare. Det är lite tråkigt. Vi vill försöka återspegla det otroliga musikbibliotek som finns på internet även på den svenska livescenen, låta publiken själva påverka vilka de vill se, säger Rosanna Nordrup.

Önskan är alltså att förena musikfans och med gemensam kraft trotsa geografiska avstånd och ta ett band eller en artist från en plats till en annan.

Vad händer om ni inte får in pengarna?

- Då ordnar vi en livespelning över internet, så att de som sponsrar med pengar inte ska gå helt lottlösa. Man får inte tillbaka några pengar, det har vi inte praktisk möjlighet till, säger Rosanna Nordrup.

Hur mycket har ni fått in hittills?

- Närmare 3000 kr, så det är en lång bit kvar. Det är en utmaning. Först måste folk höra bandet och bestämma sig om de gillar dem.

Varför just Girl is Töugh?

- Vi såg det här bandet och blev väldigt förtjusta. De är riktigt bra live. Deras elektropop passar för en svensk publik. De är drivna, skulle de inte vara det skulle det inte fungera. Vi ska bara vara en administrativ mellanhand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!