Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Operastjärnor till Stenhammar- tävlingen

Chul-Hu Jang och Layla Claire, tidigare tävlingsdeltagare i Wilhelm Stenhammar International Music Competition, är idag klart lysande stjärnor på operahimlen. De kommer att sjunga på den galakonsert som öppnar tävlingen den 8 juni.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2010-03-27 03:00
Snart är det återigen dags för Norrköpings sångtävling Wilhelm Stenhammar International Music Competition som pågår under tio dagar i juni.- Då blir Norrköping centrum i världen för opera. Vi har hela klotets ögon på oss, och några av världens främsta sångare kommer hit, säger Sonja Stenhammar entusiastiskt.I juryn sitter även i år en rad namnkunniga personer på toppositioner runt om i operavärlden, många namn är bekanta från de två tidigare tävlingarna. För tredje gången leder mezzosopranen och hovsångerskan Kerstin Meyer juryns arbete.- Jag hoppas att hon fortsätter leda juryn så länge hon orkar. Hon är kunnig och den bästa tänkbara för rollen, säger Sonja Stenhammar, konstnärlig ledare för WSIMC.Tidigare tävlanden
Övriga jurymedlemmar är bland andra den italienske barytonsångaren Alfio Grasso, Nader Abbassi, dirigent och chef för Kairooperan, sopranerna Olga Kondina, professor vid Operahögskolan i St Petersburg och Catarina Ligendza, bosatt i Sydtyskland men med rötter på Vikbolandet, som har uppträtt på världens allra största operascener.Nader Abbassi kommer även att dirigera galakonserten den 8 juni, där koreanen Chul-Hu Jang och kanadensiskan Layla Claire är solister.- Layla Claire kom trea hos oss och hon var helt fantastisk när jag hörde henne sjunga på galakonserter i Kairo och Alexandria. Därför vill vi få hit henne igen, säger Sonja Stenhammar.Barytonen Chul-Hu Jang, vid den senaste tävlingen belönad med det särskilda Stenhammarpriset, har också nått stora framgångar och arbetar numera i Tyskland.Gratis entré
Publik är inte bara välkommen under galakonserten och finalkonserten, utan även under själva tävlingsdagarna då det är öppet hus med gratis entré.- Min önskan och längtan är att vem som helst kommer in. En del kanske drar sig för att gå till konserthus, och tycker det verkar stelt, men vi är inga snobbar. Det är inte finkultur, varför ska inte alla få fin kvalité och få beröras inombords? säger Sonja Stenhammar.- Jag tycker som lekman att det är oerhört spännande att följa olika etapper i tävlingen. Man får sina favoriter och finalen blir spännande - som i varje typ av tävling, säger Olof Stenhammar, ordförande för Stenhammar Stiftelsen.Förutom prissummor på upp till 100 000 kr till första pristagaren leder en vinst till en rad engagemang på operascener och större konsertsammanhang.- Tävlingsmomentet gör något extra, en artist lever på det sättet och det är inget fult i att tävla, säger Sonja Stenhammar men betonar att alla deltagare är vinnare.- Det viktigaste är jobben och det är svårt att etablera sig som sångare. Vi har en fin jury som består av toppar inom operavärlden och tävlingen är ett viktigt podium för att visa sig för dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!