Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Operaarrangör får stark kritik

En dryg vecka innan premiären av operan Tosca i Norrköping riktar Teaterförbundet kritik mot arrangerande Svenska Operan. Man anser att de löner som betalas ut är alldeles för låga. Många av de medverkande arbetar rent av gratis. - Jag är den förste att beklaga att vi inte kan betala ordentliga löner, men alternativet är att inte sätta upp någonting alls, kontrar Dag Ridderstedt som driver Svenska Operan.

Dag Ridderstedt menar att de låga lönerna är en förutsättning för att det      ska bli någon opera i Hörsalen.

Dag Ridderstedt menar att de låga lönerna är en förutsättning för att det ska bli någon opera i Hörsalen.

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2010-04-16 03:00
Teaterförbundet anser att deras medlemmar ska ha en avtalsenlig lön och kritiserar Svenska Operan, som arbetar för att etablera en permanent operascen i Norrköping, för att de arvoden de erbjuder är alldeles för låga.Den bäst betalde i uppsättningen Tosca som har premiär i Hörsalen på fredag får 40 000 kronor för närmare fyra månaders jobb som då innefattar inläsning, repetitioner och tiden då uppsättningen framförs. Alla korister och flera solister jobbar utan någon lön alls."Vi har inget val"
Dag Ridderstedt som driver Svenska Operan håller med om att det är tråkigt att man inte kan erbjuda en större ersättning, men framhåller att de låga arvodena är en förutsättning för att det ska bli någon opera över huvud taget.- Antingen har man en massa miljoner och en fantastisk grund att utgå ifrån, eller så får man börja i andra ändan, att inte kunna betala så mycket men skapa en dramatik kring opera och nå ut till nya publikgrupper, säger han.- Vi har inget val. Vi kan säga okej vi kan inte betala avtalsenliga löner så vi får låta bli att sätta upp något, eller så får vi utan att hymla säga till musiker, regissörer, sångare och alla inblandade att: vi kan inte erbjuda bra löner men är ni beredda att ställa upp?Ridderstedt menar att det är en fråga som är viktig att lyfta och att de ekonomiska ersättningsnivåerna påverkar mångfalden inom kulturen.- Teaterförbundet har en policy att man ska erbjuda en viss nivå på löner, men då säger de underförstått att man hellre ska avstå från att sätta upp något om man inte klarar av dem. Det innebär i längre perspektiv att det blir mindre opera i framtiden. Effekten blir att man begränsar operautövandet.Ingen tvingas heller att jobba till låg ersättning menar han.- Vissa säger nej-tack och jag förstår dem som gör det. Jag är den förste att beklaga att vi inte kan betala mer.Nå ut till fler
För att det ska bli möjligt att höja ersättningsnivåerna tror Dag Ridderstedt att det är nödvändigt att nå en ny publik för opera.- Vi betalar för låga löner utifrån en facklig ståndpunkt, men vi vill komma så långt med tiden att vi kan erbjuda högre ersättningar.- Vi vill skapa fler arbetsplatser och det tror jag inte att man gör utan att nå ut till nya publikgrupper än vad vi traditionellt gör på operan. Vi måste hitta fler människor som är villiga att betala för en biljett för att få till en bättre långsiktig ekonomi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!