Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt från Nääs

Konsthantverk av högsta kvalitet visas på Konstforum. En glaskonstnär, en mästare på metall och två keramiker - alla från Nääs konsthantverkskooperativ - samsas om utrymmet.

Tore Svenssons kallhamrade järnskål med vackra skiftningar i botten.

Tore Svenssons kallhamrade järnskål med vackra skiftningar i botten.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2009-11-28 03:00
Glaskonstnären Lena Nilsson, med rötter i Norrköping, var en av dem som var med och skapade ett centrum för konsthantverk vid Nääs slott i närheten av Göteborg. Hon arbetar skulpturalt och gjuter sina glaskonstverk i negativa gipsformar som försiktigt knackas bort.- Jag har alltid gillat att jobba tredimensionellt men jobbar även litet som en målare med glaset genom de effekter som genomsläppliga och opaka färger ger.En serie kallas "Avtryck" men hade arbetsnamnet "Under ytan", och det är lätt att förstå varför med glasets aqua-färger och korallrevsformer.- Jag har en hemlig dröm att dyka vid korallrev, men jag klarar inte ens av att ta på mig cyklop. Jag får jobba inituitivt, säger Lena Nilsson.Hon har bland annat gjort en större offentlig utsmyckning i huvudentrén på Sahlgrenska sjukhuset.Keramikern och kakelugnsmakaren Annika Svensson är ensam om att tillverka handgjorda kakelugnar och hennes värmekällor blir till ren ögonfröjd. En hemmets härd och smycke. De begränsningar funktionen ger ser hon som en utmaning.En av hennes senare kakelugnar har en kurvig och organisk form, likt det lekfulla formspråket hos den katalanske arkitekten Antonio Gaudí. Men Annika Svensson lyfter fram den ursvenska moraklockan i farmors hem som inspirationskälla.På Konstforum visar hon även generöst böljande keramikskålar, som påminner oss om lerans mjuka formbarhet.Utställningens andra keramiker, Karin Östberg, arbetar istället med hålrum, mönster och glasyrer som ger yteffekter i keramiken. Hennes "svävare" och "strilar" ger också vackra skuggspel mot väggen.Silversmeden Tore Svenssons hamrade järnskålar blir till sinnebilden av en skål, där allt överflödigt har skalats bort. Skålarna är linoljebehandlade för att motverka rost och några är förgyllda med guldkant.- Han är den riktige mästaren i sällskapet, säger Lena Nilsson. Det krävs en oerhörd precision för att driva ut skålarna. Det kan ta ett par månader.Svensson har tidigare varit professor Högskolan för Design och Konsthantverk och finns representerad bl a på Röhsska Museet och Nationalmuseum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!