Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nypremiär för Norén-pjäs: "Ett starkt familjedrama"

Lars Noréns "Kaos är granne med Gud" har nypremiär i Norrköping i dag efter att tidigare ha spelats i Linköping.

Per-Johan Persson, Alexander Ohakas och Martin Hendrikse i "Kaos är granne med Gud". Lars Noréns självbiografiska relationsdrama utspelar sig under en kväll och en natt på ett familjedrivet hotell på 60-talet. Det är en dysfunktionell familj och hotellet är nedläggningshotat.

Per-Johan Persson, Alexander Ohakas och Martin Hendrikse i "Kaos är granne med Gud". Lars Noréns självbiografiska relationsdrama utspelar sig under en kväll och en natt på ett familjedrivet hotell på 60-talet. Det är en dysfunktionell familj och hotellet är nedläggningshotat.

Foto: Markus Gårder

Norrköping2023-04-15 06:00

– Det är ett starkt familjedrama. Det handlar om en familj som har drivit ett hotell i Skåne under många år. Barnen, två pojkar, är vuxna, men bor delvis hemma fortfarande. Det här är en del i en trilogi om den här familjen, berättar regissören Pontus Plænge.

Den första delen är "Natten är dagens mor", och den andra "Stillheten". "Kaos är granne med Gud" avslutar trilogin. 

– Den här kvällen har Norén fört samman familjen en sista kväll, säger Pontus Plænge.

undefined
Martin Hendrikse i Paul Garbers scenografi föreställande pjäsens hotellmiljö. En vridscen med en stjärnhimmel som fond.

Det som hänt när pjäsen, som utspelar sig 1961, börjar är att en av sönerna försökt begå självmord och ligger inne på mentalsjukhus. Mamman, Helen, har cancer i slutstadiet och ligger också på sjukhus. Båda kommer nu hem på permission.

undefined
Marika Strand spelar Helen, den dödssjuka mamman.

– I ljuset av det här utspelar sig detta drama, säger Pontus Plænge och talar om en dysfunktionell familj som försöker nå varandra och hitta en utgång, ett sätt att kunna fortsätta att leva efter att mamman dör, något alla vet inte dröjer länge.

Familjen har också att hantera yngste sonens självmordsförsök, och det dåliga samvete som föräldrarna har för det, särskilt pappan.

– Det är ett antal otroligt starka scener. 

Det låter ganska svart det här.

– Det är svart, men det är faktiskt också väldigt mycket humor i den. Lars Norén går så långt i sin beskrivning av den här familjen att det då och då slår över, det blir bisarrt på något vis. Det finns också enormt mycket försök till kärlek i pjäsen, säger Pontus Plænge och talar om den värme som också finns i föreställningen.

– De vill egentligen nå varandra, men det är så sårigt och det är så mycket som de inte har pratat om. En viktig sak är att pappan är alkoholist, och det har förstört de här barnens barndom.

Plænge vill i en ny konservativ tid lyfta en diskussion om kärnfamiljen, familjen som institution.

– I samtalet om familjen har vi en tendens att hylla den som lösningen på allt och som något vackert, fint och kärleksfullt. Men Norén beskriver en annan verklighet som också finns. I pjäsen får vi syn på baksidorna av familjeinstitutionen, säger Pontus Plænge.

– En familj kan också vara ett helvete och ett fängelse. 

undefined
Den långvariga hotellgästen Regina spelas av Stina von Sydow.

Familjemedlemmarna spelas av Marika Strand, Per-Johan Persson (pappan), Alexander Ohakas och Martin Hendrikse. På det nedläggningshotade hotellet bor också en långvarig hotellgäst kvar, Regina, som spelas av Stina von Sydow.

Spelperioden på Stora teatern i Norrköping är 15 april till 10 maj.

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!