När Saga Lindholm råkade se att tävlingen fanns hade hon precis börjat på en ny novell. Det mesta hon skriver brukar hamna i byrålådan men tävlingen motiverade henne att skriva klart berättelsen och lämna in till tävlingen.
– Det känns lite läskigt. Tidigare har bara lärare i skolan läst mina texter, men man måste våga ta det här steget för att få andras perspektiv på skrivandet, säger hon.
Hennes bidrag "Vanlig" handlar om Lena Melkerssons vanliga och inrutade liv, där ordningen störs av dem som sitter skyddslösa utanför gemenskapen – och ber om pengar i en pappmugg. Juryn skriver i sin motivering att novellen både är tankeväckande och välkomponerad.
– Berättelsen är lite skruvad, men tanken är att huvudpersonen ska kunna vara vem som helst. Många stör sig på tiggeri och tycker att det ska förbjudas. Jag har hört folk som resonerar som att de vill slippa se eländet. Det är som de tycker synd om sig själva som tvingas se tiggare varje dag. Men då börjar man i fel ände, tycker jag, säger Saga.
Alla vinnarna fick chans att träffas för att träffas under en dag på Mjölby bibliotek förra helgen – då skrivandet sattes i fokus.
– Det var jätteroligt att träffa andra som skriver. Det händer ju inte så ofta, man sitter ju mest själv och alla vill inte komma ut och bli sedda.
Från Norrköping kommer också vinnarna Anna Nygren, Carl Adam Tillberg, Louise Almqvist, Maja Svensson, MeriemJamil och Rickard Lundberg. Dessutom är Finspångstjejen HajdiMoche en av de totalt tio unga berättar-vinnare som juryn fastnade för. Alla noveller ligger nu ute på Götabibliotekens webbsida, där läsarna mellan oktober och december kan rösta fram sin favorit. Den som får flest röster blir 2016 års Unga berättarstipendiat och får delta i en skrivarvecka.
– Det vore ju otroligt roligt, men flera av de som är med är jätteduktiga. Vi får se hur det går. Jag är glad att ha blivit utvald i alla fall. Ofta tycker jag att mina egna texter är ganska dåliga när jag är klar med dem, säger Saga Lindholm.
Totalt kom 27 bidrag in till berättartävlingen. De flesta var inskickade från den östra länsdelen – Norrköping, Finspång och Söderköping. Riktigt varför det har blivit så vet inte bibliotekarien Annika Holmén, utvecklingsledare för Läslust på Regionbiblioteket Östergötland, men de senaste två åren har tävlingens vinnare presenterats i Söderköping och Norrköping.
– Då syns tävlingen och det kan naturligtvis bidra till att intresset på orten blir större, säger hon.
Hur var kvalitén i årets tävling?
– Jag måste säga att vi var nöjda. Det var så pass många att flera kunde ha platsat bland vinnarna. Det var en bra kvalitet rakt över, men sedan tycker juryn lite olika om olika texter. De tio texterna visar också på en bredd, säger Annika Holmén.
I juryn ingick denna gång författarna Maria Fagerberg och Katarina Genar, Arvid Harju, Fokusbiblioteken i Linköping, Johan Hagesund, DIBB förlag och Sebastian Sas Film i Öst. Priset består av webbpublicering och ett presentkort i bokhandeln på 500 kr.