Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Naturbilder får ackompanjera musiken

I ”Klingande bilder” spelar fyra slagverksmusiker från Symfoniorkestern närmare 50 instrument. Som om inte det är nog finns en femte medlem i kvintetten bakom kvällens konsert: Norrköpingsfotografen Fredrik Schlyter som komponerar med kameran och bjuder på en resa i naturbilder till musiken.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2016-11-02 06:00

I konsertserien ”18.00 hos oss” har turen kommit till Symfoniorkesterns slagverkare som bjuder på fem slagverksstycken och en resa genom Fredrik Schlyters kameralins.

– Vi musiker får gärna komma med förslag på vad vi vill göra i den här konsertserien. Jag klurade på vad man kunde göra för att lyfta allt ett snäpp, berättar slagverkaren Martin Orraryd, som kom med idén att kombinera musik och fotografi.

– Den musik vi spelar är inte precis Mozart och kanske inte är så lättsmält. Men får musiken gifta sig med något annat, då upplevs den mindre krånglig och svårtillgänglig, säger han.

– Tanken här är att ett plus ett ska bli mer än två. När jag spånade kring vad vi kunde spela insåg jag att många stycken har namn som är inspirerade av naturen. Det låg nära till hands att börja tänka visuellt.

Frilansfotografen Fredrik Schlyter har ett stort intresse för klättring, långfärdsskridsko och friluftsliv och har rest till bergsmassiv, djungler och fjällvärden. Men han har också fotograferat mycket omkring sin hemstad Norrköping: stadsmiljö, skärgård och skogsnatur i olika årstider och väderlek. Under konserten visar han omkring 350 bilder och filmklipp till musiken.

– Stråkar kanske hade legat närmare till hands. Det här blev en utmaning. I urvalet finns också en del urbana bilder, som särskilt passade till ett av styckena, säger Fredrik Schlyter.

Programmet består av musikverk skrivna mellan 1984 och 2005. Det inleds med Rain Tree av den japanske komponisten Toru Takemitsu, vars titel inspirerats av en strof av Nobelprisvinnaren Kenzaburo Oe. Därefter följer Istvan Martas Doll’s House Story – ett stycke om leksaker i ett varuhus som krigar med varandra efter stängningsdags, Tobias Broströms Bridging the World, inspirerat av JS Bach, Rainer Kuismas klangrika verk Tre Galaxer och Minoru Mikis Marimba Spiritual, en marimbaklassiker inspirerad av traditionell japansk musik.

Bildvisningen gör Fredrik Schlyter manuellt och live till musiken i en mörklagd De Geerhall, där bilderna projiceras på en filmduk ovanför musikerna på scenen.

– Jag har tränat och lagt ner min själ för att få till det, man kan egentligen förlora sig i detaljerna och timingen. Men jag försöker framför allt fånga helhetsstämningen i styckena, säger Fredrik Schlyter.

I exempelvis Rain Tree djupdyker han i naturens detaljer – med makrobilder av t ex regndroppar och björnmossa. Medan Doll’s House Story blir en resa som börjar i Industrilandskapet i Norrköping och slutar i Katmandu.

– Symfoniorkestern har inte lagt sig i vilka bilder jag har valt, säger han.

Däremot har Fredrik Schlyter fått vara delaktig i processen att välja musikstycken.

– Vi har gett förslag till Fredrik. Men vi hade också en del stycken som vi gärna ville göra. Jag är till exempel väldigt förtjust i Takemitsus Rain Tree. Det har stått på min önskelista länge, säger Martin Orraryd.

– Vi försökte hitta variation i klangerna och instrumentvalen, så att det inte skulle bli för likartat.

För att skapa klangrikedomen trakterar de fyra musikerna 50 olika instrument – bland annat xylofon, sasara, pukor, tamtams, bastrumma, virveltrumma, bongos, piska, vibrafon, marimba, tempelblock, stålbunke och speldosor. Utöver Martin Orraryd medverkar Petter Svensson, Anders Dahlstedt och Lars Gård.

011-200454

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!