Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Natten då inget är som vanligt

- Vi lockade med lusten och nyfikenheten. Människor skulle få uppleva något oväntat. Det säger Sven Nilsson, som var kulturchef i Norrköpings kommun under åren 1985-1989.
Kulturnatten, som startade 1986, var hans idé.

Foto: Ben Glass

NORRKÖPING2011-09-23 03:00

? Men Sven Nilsson tonar ner sin betydelse, eftersom han kopierade idén från Lund, som startade med sin kulturnatt 1985.

- Men Norrköping är tvåa i landet, konstaterar Sven Nilsson.

Hemmahörande i Malmö, kände han till vad som hände i Lund, och tyckte att idén skulle prövas här.

- Dessutom var kulturförvaltningen ny i Norrköping och alla drog åt olika håll. Vi ville visa att man kunde göra mer tillsammans, än var och en för sig och att summan är större än alla delarna tillsammans, säger Sven Nilsson.

Öppnade sitt hem
Han minns själv hur han vimlade runt och aldrig hade ro att sitta still, under flera kulturnätter. Ett annat år öppnade han sitt hem, som då låg vid Kristinagatan. Författare och konstnärer kom för att prata, lära känna varandra och knyta kontakter, minns han.

Andra minnesbilder från de första åren är hur olika kulturinstitutioner valde att profilera sig. Biblioteket satsade såväl folkligt, som exklusivt och bjöd in poeter som Stig Larsson och Kay Glans. Konstmuseet satsade på smokingfolket och tog betalt för mat, mingel och konst. Han minns också svårigheterna med att få med sig Östgötateatern och Symfoniorkestern i evenemanget. De ville gärna hålla sig för sig själva.

Sven Nilsson är mest nöjd med att man valde att lägga aktiviteterna till natten.

- Den kvällen när människor går ut, är det inte som vanligt.

Inte uppblåst
Reijo Rantanen, som driver Antikvariatet, har varit med sedan 1987 och är nu med för 25:e gången på Kulturnatten. För hans verksamhet har Kulturnatten betytt mycket.

- Det är den dagen på året, då många människor känner att de ska komma till mig och köpa en bok. Under resten av året verkar de inte ha tid, säger Reijo Rantanen.

Genom åren har han haft många olika typer av program på sitt antikvariat. Ofta har det varit en blandning mellan prat och musik. Ett återkommande inslag har varit att man har läst en skönlitterär berättelse vid midnatt.

Reijo Rantanen gillar konceptet med att lokala artister och förmågor får tillfälle att visa upp sig och tycker att rikskändisarna ska hålla sig därifrån. Det ska inte vara så "uppblåst" på kulturnatten anser han.

-Det är ett tillfälle då en massa kulturinstitutioner har öppet och man kan titta vad de har för sig, konstaterar Reijo Rantanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!