Myllrande myter möter renhet och förenklingar

När konstnären Jerzy Pryzbyl lägger till, drar Anna Sandell ifrån i sin konst. Två skilda konstnärstemperament ställer ut på Galleri Kronan.

Blåregn. Anna Sandell brukar ofta måla över och reducera sina poetiska naturmotiv för att få helheten att andas luftig enkelhet, inspirerad av japansk konst och kinesiskt tuschmåleri.
Foto: Mikael Strand

Blåregn. Anna Sandell brukar ofta måla över och reducera sina poetiska naturmotiv för att få helheten att andas luftig enkelhet, inspirerad av japansk konst och kinesiskt tuschmåleri. Foto: Mikael Strand

Foto: mikael strand

NORRKÖPING2014-11-29 11:58

Konstnären Jerzy Pryzbyls objekt och målningar är myllrande berättelser om myter, sägner och mysterier. Medan Anna Sandell skildrar naturen med avskalad enkelhet. Han intresserar sig för det vi inte ser, medan hon avbildar det vi faktiskt ser i naturen. Han fyller ytan och adderar element, medan hon ofta målar över delar och reducerar. Laborerar med tomrummet för att förstärka kompositionen och få fram en lätthet. Nog är det två ganska olika konstnärstemperament som ställer ut tillsammans på Galleri Kronan.

– Jo, det är vi absolut, säger Anna Sandell, konstnär och keramiker.

När Jerzy Przybyl, alias Jan Pol, kom till Sverige från Polen blev han intresserad av nordisk kultur och fornnordisk mytologi. De sammansatta konstverken samlar också skilda symboler – från slavisk mytoligi, folkkultur, asatro och kristendom.

– Andlighet är viktigt för mig, men det är ingen ny ism jag talar om. Munkarna säger att de inte målade ikoner, utan att de skrev dem. Så ser jag på mitt konstnärskap. Jag målar inte. Jag skriver och berättar mina tavlor, säger Jerzy Przybyl.

Sedan fem år tillbaka bor han i Norrköping, men när han tidigare bodde i Västervik brukade han bjuda in sina vänner att fira jul och en egen tradition blev att varje år avtäcka ett egenhändigt skapat Julmysterium, som han kallar dem. Det handlar om komplexa, tredimensionella, konstverk med såväl andliga som personliga dimensioner. Fyra av dessa tolv mysterier visas nu på Galleri Kronan.

– Julen är en helig tid, men inte bara för dem som är kristna. Julen har också förkristna anor, man har tidigare firat solens födelse i flera kulturer, säger Jerzy Przybyl och tillägger:

– Mina mysterier rör sig på en mängd olika nivåer med skiftande djup.

"Vit jul i Västervik" berättar om konstnärens personliga upplevelse av Västervik, medan objektet "Smålands Betlehem" – uppbyggd som en medeltida kyrka – hämtar inspiration från småländskt allmoge- och krykomåleri. Men det påminner samtidigt om den polska traditionen med storslagna julkrubbor. "Vakandet över traditionern" med Jesusbarnet, Josef och Maria i centrum, är delvis skapad av drivved som konstnären hittade på en resa till Holland.

– Den talar om hur viktigt att slå vakt om traditioner och bevara våra förfäders kultur. Men många i Polen känner inte till sin historia, den har krossats av kyrkan.

Jerzy Przybyl har nu själv medverkat till att sprida kännedom om sägner, myter och folkkultur genom att medverka som illustratör i tre nyutgivna polska lexikon om demonor och andar.

I Norrköping har Jerzy Przybyl inte tillgång till någon ateljé och han skapar därför mest målningar i gouache. Men han är också skulptör och bland det han tidigare skapat finns en trolsk skulpturpark i Gamleby. Vid Garpedansberget, en 300 meter lång bergvägg, finns ett 70-tal fiberbetongskulpturer av troll, vättar, drakar och älvor som tycks ha växt samman med naturen.

I Lilla Galleriet visas måleri och stengods av konstnären Anna Sandell, bosatt i Svärtinge. Liksom Jerzy Pryzbyl är hon medlem i Kifin, Konstnärernas Intresseförening i Norrköping. Några modellteckningar är skapade utifrån skisser från hennes tid på Gerlesborgsskolan. Men de flesta motiven hittar hon i naturen inpå knuten – blåregn, lupiner och växtdetaljer speglade i de olika årstidernas ljus.

– Jag tecknar med kol, målar sedan och får ofta plocka bort och måla över med vitt. Jag vill få fram en renhet och enkelhet, säger Anna Sandell.

Inspirationen kommer ifrån japansk konst och kinesiskt tuschmåleri, men också av läraren Carl Delden.

– För honom fick jag måla mycket stilleben, och när jag körde fast kunde han ta fram bilder av Cézannes äpplen, för att visa att det inte var fel på motivet, minns Anna Sandell.

Hennes konst söker efter balans och behärskad dynamik, och blir också till en uppvisning i konsten att förenkla. Motiven antyds bara och närmar sig det abstrakta.

Utställningen på Galleri Kronan pågår till den 14 december.

Anna Sandell, målare och keramiker, kikar ut från det Lilla Galleriet på Galleri Kronan, där hon visar måleri men också säljer svarta och vita "blomvingekrukor".
Anna Sandell, målare och keramiker, kikar ut från det Lilla Galleriet på Galleri Kronan, där hon visar måleri men också säljer svarta och vita "blomvingekrukor".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!