När Anders Bagge kliver innanför dörren på musikgymnasiet Rytmus möts han av applåder och jubel.
– Shit, det är ju jäkligt stort att få hit honom, säger Linn Söder, elev på Rytmus musikgymnasium.
Ännu mer entusiastisk är Adam Kindahl i klass R14 A som sjunger och skriver egna låtar.
– Det är nästan en religiös upplevelse. Han är Gud. Om jag följt honom på tv? Ja, herregud, ja. Jag ser på "Idol" för hans skull. Han är grym och jag känner mig överlycklig att han kommer hit, säger Adam.
"Viljan viktigast"Fint folk kommer sent och när Anders Bagge, kommer igång en kvart efter utsatt tid, ursäktar han sig med en försenad färja.
– Var alltid i tid, tipsar han eleverna som ett första gott råd för att lyckas i branschen.
Men huvudbudskapet kommer i en informationsvideo om den egna utbildningen Dreamhill Academy.
– Det viktigaste är: Vill man, så kan man, slår Bagge fast i den.
Fängslande livsberättelseSedan bjuder Anders Bagge eleverna på en personlig och fängslande berättelse om sin egen livsresa. Den startade i Sollentuna med en dragspelande mamma och pappan Sven Olov Bagge, musikförläggare på Metronnome.
– Jag är inkörd i branschen från början, konstaterar Anders Bagge.
När han var i 12-årsåldern råkade han springa in i en glasruta och skar upp sin handled. Handen gjorde ont att röra, men pappa Sven Olov fick honom att träna upp vänsterhanden. Pappan hade själv tvingats lägga ner pianospelet, men blev då skicklig trumpetare, efter att ha förlorat en hand efter en olycka i ungefär samma ålder.
– Min pappa var min bästa kompis och mitt allt. Han tyckte att vi kunde spela piano ihop. Vi satt bredvid varandra och spelade med varsin hand. Han fick mig att sträcka ut min onda hand och försöka använda den. Hur ont det än gjorde fortsatte jag att träna. Jag slutade aldrig spela, och fortsatte sedan till syntens värld.
Praktiska tipsAnders Bagge hjälpte också eleverna genom att coacha dem inför gårdagskvällens konsert. Rektor Ola Stenliden berättar att så kallade clinics med branschfolk betyder mycket för skolan och dess elever.
– Anders Bagge är en person som är känd för ungdomarna. Det innebär dels att han har möjlighet att peppa, coacha och tipsa ungdomarna om saker när de musicerar. De får en input som kompletterar det man får till vardags av musiklärarna. Dels gör besök av namnkunniga personer även att eleverna känner en stolthet att de har valt Rytmus och de får nya inblickar i musikbranschen. Det är spännande, fantastiskt och inspirerande för våra ungdomar, men även för oss vuxna.
Andra inbjudna framöver är t ex sångerskan Ida Bang som på onsdag talar om betydelsefulla kvinnor i bluesens historia, men även singer/songwritern Andreas Moe (som bl a sjungit med Avicii) samt Frida Öhrn och de andra i Cookies 'n' Beans.
– Men med Anders Bagge är det så att vi har startat ett samarbete med honom. Han kommer med största sannolikhet att återkomma och vara ett bollplank för oss i verksamheten, men detta är hans första besök, säger Ola Stenliden.
Det är hård konkurrens om eleverna – ser ni samarbetena som ett sätt att synas som musikgymnasium?
– Ja, vår ambition är att ha det absolut bästa musikerprogrammet i stan. Konkurrensen är hård, men vi har unika möjligheter med våra kontakter i branschen. Det här ger möjlighet att sticka ut och sätta Rytmus på kartan, såklart.