Musikalisk "Kollison" i De Geer-hallen

Musikelever från De Geergymnasiet möter Symfoniorkestern i veckan när skolföreställningen "Kollison" spelas för 5000 skolelever.Det blir en musikalisk frontalkrock mellan Avicii och Grieg.Folkbladet var med på måndagens repetition i De Geerhallen – och träffade två elever som gläds åt att få sin musik spelad av orkestern.

Liv Andersson-Innergård och Emelie Woodhouse under måndagens repetition av Kollison, ett musikaliskt samarbete mellan Symfoniorkestern och De Geergymnasiet Musik.

Liv Andersson-Innergård och Emelie Woodhouse under måndagens repetition av Kollison, ett musikaliskt samarbete mellan Symfoniorkestern och De Geergymnasiet Musik.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2014-01-28 04:42

De virvlande tonerna av Bergakungens sal slutar i ljudet av en krasch. En popstjärna bärs in på bår på scen. På den ligger Sara Andersson, eller Vendela som hon heter i elevernas föreställning Kollison.

Musiktreorna på De Geer-gymnasiet låter sin konsert tillsammans med Symfoniorkestern svälla till en mindre musikal. Denna gång med framgång, ärlighet och vänskap som övergripande teman.

– Min karaktär tar åt sig äran för en låt som egentligen inte var hennes. Framgången stiger henne åt huvudet. Hon hamnar i koma, men vaknar, börjar minnas och ångrar det hon gjort. Det är en fin historia om vänskap, berättar Sara Andersson.

Elevers kompositioner

Föreställningen bjuder på en varierad musikalisk palett, under ledning av dirigent Christopher Nobin, där ett inslag är nykomponerad musik av två elever. Sara Andersson har tonsatt stycket Vegvísir som orkestern spelar på onsdagens tre skolkonserter och på konserten för allmänheten på lördag.

– Jag är intresserad av runor, och vegvísir är en isländsk symbol från vikingatiden som ristades in på båten eller ibland i pannan. Det fungerade lite som en kompass för att man skulle klara att hålla kursen genom stormar, berättar hon.

Grunden för hennes komposition var en idé om en melodislinga som hon byggde vidare på till en helhet. Sara Anderssons musik har en filmisk ton och själv ser hon stycket som en skildring av ett barns resa.

– Även om jag kanske inte vill erkänna det har jag blivit inspirerad av filmmusik, och då särskilt Howard Shores musik till Sagan om Ringen.

På torsdagens tre skolkonserter, och på lördag, spelar orkestern Anna-Maria Derecicheis drygt fyra minuter långa komposition Allegori.

– Titeln finns där av en anledning. Allegori betyder att bilder symboliserar en berättelse. Jag vill att musiken ska beskriva en resa med tåg, där tåget i sin tur en allegori för något annat.

Anna-Maria Derecichei bor i Tranås och tillbringar en hel del tid på pendeltåget fram och tillbaka till Norrköping. Hon har låtit musiken färgas av tågets rytmiska rörelser och signalljud. Långa toner får symbolisera rälsen som sträcker sig bort i fjärran.

Läs hela artikeln i Folkbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!