Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Musikalen blir mötesplats för unga

Ungdomarna har skiftande bakgrund och kommer från olika delar av Norrköping – men möts när Kulturskolan och Norrköpings fritidsgårdar återigen gör en gemensam produktion för att motverka segregation.

Foto: Emma-Sofia Olsson

NORRKÖPING2014-10-24 08:31

Stämbanden värms upp, intrumenten stäms och svetten lackar. För ungdomarna i "Famous for fifteen minutes" är höstlovet späckat med repetitioner inför lördagens premiär av "Famous for fifteen minutes".

– Tänk på att spela hela tiden! Och lägg allt fokus på att vara taskiga mot Linnea! gastar regissören Pia Molin till ungdomarna som trängs på fritidsgårdens scen.

Alla taskigheter och hackande hör förstås hemma i pjäsen. Matthew Allens teaterstycke, som Pia Molin har bearbetat, handlar om vänskap som offras på vägen i kampen att förverkliga drömmen om att bli upptäckt, känd och framgångsrik. De unga i föreställning åker till New York för att söka lyckan, där

– Den ligger i tiden, det är en viktig pjäs med teman att diskutera. Måste vi få vår bekräftelse genom ett kameraöga eller en filmlins? Det handlar om livets grundläggande värden, säger Ulla-Britt Eriksson, producent från Kulturskolan.

I fjol drog Kulturskolan och Norrköpings fritidsgårdar igång samarbetet med att spela Shakespeares "Som ni vill ha det". Ett syfte med inititiativet är att högstadie- och gymnasieungdomar i Norrköping med olika bakgrund, kulturer och från olika delar av Norrköping ska få träffas i projektet som är gratis för deltagarna.

– Det här blir en mötesplats där unga samlas kring gemensamma intressen som förenar dem. Vi bryter osynliga gränser mellan olika områden och bakgrund, säger Ulla-Britt Eriksson.

I projektet flödar en växelverkan mellan konstnärliga uttryck: teater, dans, film och musik. En tanke är också att ungdomar ska få prova nya uttrycksformer och upp ögonen för Kulturskolans respektive ungdomsgårdarnas verksamheter. En av dem som har upptäckt teatern tack vare projektet är Jakob Hagström som fick en av de större rollerna.

– Jag halkade in på ett bananskal och fick en roll. Jag blev väldigt överraskad, för jag har aldrig gjort något sånt här förut. Men det är skitroligt. Jag har fått mersmak, säger han.

En viktig del i arbetet är också att ungdomarna sjäva får vara med och bestämma i demokratisk ordning och får vara medskapande. I år har Simon Engwall, som spelar elbas och är kapellmästare, varit med och arrangerat en del av musiken.

– Jag har fått arrangera musiken till "demonscenen". Det har gått bra. I år är det nyare musik än förra året, då vi spelade renässansmusik. Nu är det mera drag och mera musik, det gillar jag! säger han.

Totalt ges sju föreställningar av "Famous for fifteen minutes", tre skolföreställningar och fyra offentliga, alla spelas på Hagebyhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!