Succéutställningen Industriland - när Sverige blev modernt på Arbetets museum i Norrköping har hittills setts av mer än 300 000 besökare sedan invigningen 2007. Nu är det klart att den följs upp med en ny långkörare som invigs i april 2014.
Arbetsnamnet är Framtidsland - jobben, miljön och vardagen i vår nya snabba värld. Den ska ta upp frågor kring hur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle ser ut.
- Vi vill forma målbilder och visioner om hur ett uthålligt samhälle kan se ut. Vi tycker egentligen inte att någon annan har lyckats med att ge en sådan bild, säger museidirektör Niklas Cserhalmi.
Externa pengarLO och Kulturbryggan har gått in med vardera en miljon kronor i projektet, som drivs av Arbetets museum. Projektet kommer att resultera i en ettusen kvadratmeter stor utställning som beräknas gå loss på sju miljoner kronor. Museets mål är att ungefär hälften ska finansieras med externa medel.
- Vi är inte klara med det än, men andra samarbetspartner är på väg in i projektet, säger Niklas Cserhalmi.
Arbetets museum har en vana att samarbeta med olika externa partners och söka finansieringsvägar bortom sina statliga medel. Enligt Niklas Cserhalmi blir museet "vassare och smartare" genom att hitta externa pengar och tvingas göra publikdragande och angelägna projekt.
Kan du se problem med att bli beroende av externa bidragsgivare?
- Ja, det enda vi sitter på är vår trovärdighet - den kan vi inte dribbla med. Vi får inte bli megafon åt någon annan, det är inte våra besökare intresserade av. De vill ha en kritisk granskare.
- Det första vi slår fast till uppdragsgivarna är att Arbetets museum har slutord i alla sina projekt. Men hade de varit intresserade av reklam hade de gått till en reklambyrå. Det är inte vi.
"Ingen behaglig gröt"Kulturbryggan bidrar till ungdomssatsningen i projektet, där museet utvecklar sin metod att göra utställningar med målgruppen - inte bara för den. Delar av utställningen ska utformas direkt av ungdomar. Förutom LO och Kulturbryggan är även TCO, Svenskt Näringsliv, Sensus, ABF och E.ON några av samarbetsparterna.
- I de större projekten har vi med Svenskt Näringsliv och exempelvis LO och TCO för att skapa en balanserad projektgrupp. Sedan är vår utmaning är att inte tugga allt till en behaglig gröt. Det är roligare att låta människor tala med en egen röst, som i Industriland. Ibland kan man bli upprörd och ibland kan man hålla med, säger Niklas Cserhalmi.
Idén att fortsätta Industriland låg nära till hands för museet då Framtidsland har sin början 1980, där Industriland slutar. Den nya utställningen går sedan fram till nutid.
- 1980 till idag är en otroligt spännande tid som förändrar Sverige genomgripande. Lyckas vi åskådliggöra det för våra besökare tror jag att det blir ett spännande besöksmål, säger Niklas Cserhalmi.