Mozart är sista skriket
Världsklarinettisten Martin Fröst är både dirigent och solist när Norrköpings symfoniorkester ger konserten Mozart i våra hjärtan. - Det är väldigt roligt med de båda rollerna. Just Mozarts klarinettkonsert var också den musik som en gång fick Martin Fröst att välja bort fiolen och satsa på klarinett.
"Jag tror att man i vissa fall kan kommunicera bättre som musiker och dirigent" säger Martin Fröst. Han anser också att de dubbla rollerna tunnar ut skiljelinjen mellan orkester och solist.
Foto:
Det har gått fem år sedan Martin Fröst senast gästade SON, och framförde Anders Hillborgs klarinettkonsert "Peacock Tales". Han uppskattar att vara tillbaka och samarbeta med orkestern.- Symfoniorkestern är väldigt lyhörd och tar eget ansvar - det finns en stor vilja. Det krävs en orkester som tänder på alla cylindrar och jag trycker lite extra på gaspedalen. Repetitionerna går bra och jag får känslan av att jag för över alla mina idéer om Gran Partita och Eine kleine Nachtmusik. Jag är överladdad i alla fall, kanske för överladdad.- Det känns som det kan bli väldigt bra - med mycket liv, kommunikation och engagemang från mig och orkestern. Det är fantastisk musik, men det kan bli svårmanövrerat med så många blåsare som ska tala samma språk. Det kan låta blåsorkester i negativ bemärkelse. Tut i luren. Men det gör det verkligen inte här.Och Mozart, vad har du för förhållande till musikgeniet?- Mozart är en del av ens liv. Det var han som blåste liv i klarinetten. Han skapade det klangliga språket för klarinett, bassettklarinett och basetthorn. Jag spelade fiol som liten, men när jag fick höra St Martin in the Fields framföra Mozarts klarinettkonsert valde jag bort den för klarinetten.