Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Möt människor som gör skillnad

Människorättsförsvarare som förändrar vår värld porträtteras på Arbetets museum. De beskrivs som vår tids riktiga hjältar som riskerar fängelse, tortyr, trakasserier och död för sin kamp.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2013-02-09 08:14

Alla har vi sett bilden av en sydvietnamesisk general som på öppen gata i Saigon avrättar en FNL-soldat. Den nu avlidne fotografen Eddie Adams blev världskänd för sina bilder från Vietnamkriget och belönades med Pulitzerpriset 1968.

Han är mästerfotografen bakom 50 starka svartvita porträtt i utställningen Speak Truth To Power - Mod utan gränser, som idag öppnar på Arbetets museum.

Några av namnen känner vi till, som Dalai Lama, Vaclav Havel och Desmond Tutu, men de flesta är okända utanför sina hemländer.

Här finns en miljöaktivist från Burma, en ungrare som strider för psykiskt funktionshindrades rättigheter, en anonym människorättskämpe i ett krigshärjat Sudan och en före detta slav och ledande förkämpe i Ghana. Alla har de mycket att säga, som i utställningen lyfts fram i korta och tänkvärda citat.

Ett skratt i mörkret

Merparten av porträtten är mörka och närgångna, koncentrerade och allvarsamma. Men den indiske ingenjören Kailash Satyarthi skrattar när hans ansikte täcks av utsträckta barnhänder. Han är barnens hjälte. Valentina Pagliai, utbildningschef för Speak Truth To Power i Europa, berättar att han vigt sitt liv åt kampen att avskaffa barnarbete.

- När han som sexåring var på väg till sin första dag i skolan, med ny väska och nya skor, fick han syn på en smutsig och fattig pojke som putsade skor på gatan.

- Hans föräldrar hade berättat att alla barn måste gå i skolan, därför blev han chockad. Men budskapet från lärare och föräldrar var att han inte skulle bry sig om det han sett.

Som färdigutbildad ingenjör fick han inblick i hur företag i Sydostasien använder barn som arbetskraft i fabriker med omänskliga arbetsförhållanden. Han bestämde sig att kämpa mot barnarbete och har utvecklat en modell för utbildning och rehabilitering av barnslavar och tvångsarbetande barn.

Omfattande projekt

Speak Truth To Power är idag ett internationellt projekt som drivs av Robert F Kennedy Center och omfattar även en bok, en pjäs och pedagogiskt material. Porträttutställningen öppnade i Washington 2003 och har turnerat över hela världen.

Norrköping är först i Sverige med att visa den i sin helhet, vilket Arbetets museum ser som en ära. Utställningen har här kompletterats med en del där De Geer-gymnasiets medieelever skapat bilder på tema mod.

På dagens vernissage medverkar bland andra människorättskämpen Vera Stremkovskaya från Vitryssland aom för närvarande bor i Sverige med sin familj men också skådespelaren Reine Brynolfsson är en av dem som läser ur Ariel Dorfmans pjäs Röster ur mörkret.

Läs hela artikeln i lördagens Folkbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!