Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Möt blicken som utmanar reklamvärlden

Emilia Bergmark-Jiménez bryter mot normer inom kommersiellt fotografi, i valet av vem som är på bilden och hur personen skildras.

Reklamfotografen Emilia Bergmark-Jiménez har en närhet i sina bilder i utställningen på Arbetets museum.

Reklamfotografen Emilia Bergmark-Jiménez har en närhet i sina bilder i utställningen på Arbetets museum.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2020-03-13 15:00

Emilia Bergmark-Jiménez, Stockholm, är verksam som reklamfotograf med fokus på mångfald och representation. På Arbetets museum visar hon från den 14 mars till den 10 maj utställningen "Möt blicken".

– Gemensamt för alla de här bilderna är att de är tagna med en stor medvetenhet och en aktiv blick som ständigt arbetar med att bryta normer och skapa förändring med hjälp av bilden, säger Josefine Höijer, intendent vid Arbetets museum.

– Bilder formar vår uppfattning av världen. Den är avgörande också för hur vi uppfattar till exempel arbetsplatser, och skolor. En bild kan få dig att känna dig välkommen, känna igen dig i en bild, eller så kan den få dig att känna dig exkluderad.

I utställningen visas sammanlagt 111 bilder, varav 15 av dem är från projektet "Bredda bilden", ett samarbete mellan Emilia Bergmark-Jiménez och bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Det är en öppen bildbank med 200 bilder på kvinnor som arbetar med teknik eller studerar på teknisk högskola.

Syftet är att ge tjejer förebilder, att synliggöra kvinnor inom teknikbranschen och få fler att söka sig till en mansdominerad bransch, som är i stort behov av arbetskraft, rätt kompetens. Enligt Maria Rosendahl vid Teknikföretagen går det åt rätt håll, men för långsamt.

Utställningen i övrigt består av allt från privata bilder och dokumentära bilder till färggranna konstnärliga bilder, bilder från egna projekt och reklamjobb.

Emilia Bergmark-Jiménez har samma patos och inställning till såväl sina egna projekt som reklamen, det kommersiella fotografiet, och har gått in för att verka för en förändring i det senare.

– Energin, intimiteten, nakenheten, realismen, allt det tar jag med mig när jag jobbar på uppdrag, säger Emilia Bergmark-Jiménez.

Hon vill att när man tittar på hennes bilder ska det kännas som man är där och ser med sina egna ögon. Hon arbetar analogt, med film, och framkallar sina bilder i ett eget labb.

Under sina tio år som kommersiell fotograf har hon arbetat för att människor som normalt inte syns i reklambilden ska få ta plats där. Det handlar inte bara om vem som är på bilden, utan hur den personen skildras, säger hon.

Hon utgår från riktiga personer, inte modeller, skyr polerade, perfekta reklambilder och talar om mångfald som ett stort begrepp, som innefattar kön, etnicitet, funktionalitet, sexualitet och familjekonstellation.

Karta: Arbetets museum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!