Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Modig pjäs för de yngsta

Clown, gorilla eller prinsessa?I Ung scen/östs föreställning "Jag blir en bubbla" är barnen delaktiga - och får gå in i vilka roller de vill.- Det handlar om vad man vill bli när man blir stor, men på ett udda sätt. Vad kan man bli? Vem bestämmer vad man ska bli? Det handlar om att bejaka barnets oändliga möjligheter att förändras genom livet, säger Ragna Weisteen.

Ung scen/östs första premiär i höst är lekshowen "Jag blir en bubbla", som vänder sig till de yngsta skolbarnen.

Ung scen/östs första premiär i höst är lekshowen "Jag blir en bubbla", som vänder sig till de yngsta skolbarnen.

Foto:

NORRKÖPING2011-08-31 03:00

"Vad ska du bli när du blir stor?" Frågan som barn och unga matats med i alla tider är utgångspunkten till Ung scen/östs första produktion för lågstadiet. I pjäsen får barnen möta figuren Någon som inte kan bestämma sig för vad hon ska bli. Det handlar om att födas, bli till - och förvandlas.

- Någon är en person som går igenom olika transformationer och blir en gorilla, en doktor och en gammal man...

- Det är egentligen som en enorm transformationslek, berättar skådespelerskan Astrid Kakuli.

Lågt i tak
Föreställningen "Jag blir en bubbla (som blir ett monster som blir ett barn)" spelas inuti en bubbla, en stålställning klädd med slöja, där suggestiva videoprojektioner emellanåt spelar på väggarna.

- Vi skulle ha en bubbla, men det var väldiga begränsningar med det här rummet. Det är så lågt i tak. Vi fick göra den plattare än jag tänkt. Det viktiga var att barnen får lov att leka och vi integrerade kostymerna från östgötateaterns fantastiska förråd i scenografin, säger scenograf Helga Bumsch.

"Underbar lekshow"
Regissör Ragna Weisteen beskriver föreställningen som "en underbar lekshow, där sorg möter glädje". Manus är skrivet av Ung scen/östs konstnärlige ledare Malin Axelsson och Ragna Weisteens första reaktion på det var - överförtjusning.

- Jag tyckte bara att det var så poetiskt och underbart. Det är en av de finaste pjäser jag har läst, säger hon.

Den har tidigare spelats i Frankrike, men Ung scen/ öst arbetat vidare med manuset och förstärkt de interaktiva inslagen. Skådespelare och publik vistas i samma bubbla, och barnen engageras i det dramatiska händelseförloppet.

Totalt kaos
För att lyckas med att använda barnens gestaltande i berättandet har barn varit med i arbetsprocessen. Flera gånger har föreställningen spelats med provpublik. Produktionsteamet berättar om ett "totalt kaos" på första försöket, då barnen tog över helt.

- Det var ganska skräckinjagande. Vi förlorade helt kontrollen, säger Ragna Weisteen.

- Det gäller att hitta de verktyg man har som teatermakare för att på ett subtilt leda handlingen vidare, samtidigt som barnen får vara med och vara fria. Vi måste ha beredskapen att ta emot det som de bidrar med och forma handlingen utifrån det, fortsätter hon.

Ung scen/öst har övertagit ansvaret för teaterproduktion för lågstadiet som tidigare vilade på Östgötateatern. Men Astrid Kakuli är övertygad om att de yngsta skolbarnen har mycket att se fram emot.

- Det är en modig teater som provar nya saker. Det är nog också en fördel att publiken får följa Ung scen/öst under en längre tid. Teatern håller hög klass och det kan säkert skapa nya, teatermedvetna människor, säger hon.

Hur känns det inför premiären?

- Det är nervöst, men det ska bli kul. Det är mycket teknik och allt ska klaffa. Men jag ser fram emot premiären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!