Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mellan verklighet och fantasi

När Norrköpings konstmuseum slår upp portarna för en av sommarens stora utställningar är gränserna mellan verklighet och fantasi svåra att utröna. Halmstadgruppen gav surrealismen ett ansikte i Sverige och från och med lördag visas målningar och teckningar från gruppens 1930-tal på museet.

Helena Scragg presenterar Halmstadgruppens medlemmar, från vänster Waldemar Lorentzon, Esaias Thorén, Stellan Mörner, Sven Jonson, Axel Olson och Erik Olson.

Helena Scragg presenterar Halmstadgruppens medlemmar, från vänster Waldemar Lorentzon, Esaias Thorén, Stellan Mörner, Sven Jonson, Axel Olson och Erik Olson.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2010-04-24 03:00
På en duk signerad Sven Jonson reser sig en huvudlös Orion, son till Poseidon, ur vatten och strävar mot skyn där stjärnbilden som bär hans namn mystiskt svävar. Det är ett motiv tillsynes utan förnuftig verklighetsförankring, men typiskt för det surrealistiska måleriet där invanda tankemönster utmanas och där all logik är upphävd. ✰ ✰ ✰ ✰Halmstadgruppen bildades 1929 av Jonson, Stellan Mörner, Esaias Thorén samt bröderna Erik och Axel Olson och deras kusin Waldemar Lorenzon. De kom med tiden att ge surrealismen ett ansikte i Sverige. Erik Olson och Lorenzon hade då redan hunnit med att studera hos Fernand Léger i Paris och 1936 ställde Erik Olsson och Stellan Mörner ut tillsammans med de stora surrealisterna, däribland Salvador Dali, på The International Surrealist Exhibition i London.Det är ett arv som syns i de tavlor som nu visas på konstmuseet. Halmstadgruppen omfamnade surrealismens tankearv i spåren av Freuds psykoanalytiska skrifter med stor lust och målade inte bara drömska motiv i periferin till verkligheten utan även rent samhällskritiska alster när andan föll på.- Det finns stråk av surrealism i tillvaron än idag, jag tänker till exempel på Tim Burton-filmen Alice i Underlandet, säger utställningskommissarien Helena Scragg medan hon visar utställningen. Man måste bryta sig loss från rationellt tänkande.Inte sällan inkorporeras det halländska landskapet i målningarna och kontrasterna mellan ljus och mörker, fantasifoster och verklighet är hela tiden lika tydliga som gåtfulla. ✰ ✰ ✰ ✰Det är lätt att låta fantasin skena i sällskap med Halmstadgruppens 30-talsmålningar, men samtidigt är en medvetenhet om samtiden och de politiska vindar som blåste påtaglig. I Esaias Thoréns "Spelet kan börja" är det annalkande krigshotet påtagligt och Erik Olsons nidporträtt av Hitler var inte långt ifrån att bli konfiskerat vid en protestutställning i Köpenhamn. Nu hänger det på konstmuseet.I utställningen som pågår fram till och med den 22 augusti visas nu också teckningar signerade Halmstadgruppen. Förlagor som ytterst sällan ställs ut, men som nu samlat lyfts fram i samband med att konstmuseet visar upp den svenska surrealismen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!