Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Med känsla för de känsliga bilderna

Journalist eller medmänniska. Den frågan levde Johan Bävman med, när han fotograferade människor som saknar pigment - albiner i Tanzania.
- Skulle jag lämna kameran och hjälpa till? Vara journalist eller medmänniska?

Lena Andersén stannade till vid konstverket, med Edwards bilder och Bob Dylans text, som handlar om vår miljö och vad vi gör med vår jord.

Lena Andersén stannade till vid konstverket, med Edwards bilder och Bob Dylans text, som handlar om vår miljö och vad vi gör med vår jord.

Foto: Kjellberg Anita

NORRKÖPING2010-11-09 03:00

För sina bilder från Tanzania belönades Johan Bävman igår med Arbetets museums fotopris på 20 000 kronor. Han delade priset med fotograferna Lisa Thanner och Thomas Wågström, som också belönades med 20 000 kronor vardera.

Lisa Thanner fick bland annat priset för sin bildberättelse om autistiske Victor och för sitt bildreportage om hemförlossningar, som varit publicerade i Göteborgs- Posten, som är hennes arbetsplats.

Thomas Wågström fick priset för sin samlade bokproduktion och det brinnande engagemanget för svensk fotografi, som tagit sig uttryck som lärare, mentor och gallerist. Han arbetar som fotoförfattare, frilansfotograf och gallerist.

Många cancersjuka
För Johan Bävman var det resan till Tanzania under 2008 och de månader, som han fotograferade och levde tillsammans med människor som saknar pigment, som har präglat hans sätt att fotografera.

- Min största svårighet har varit att försöka berätta vidare till andra, om det som har berört mig mest, som om dessa människors utanförskap. De är födda och lever i ett land där man ska vara mörk, konstaterade Johan Bävman.

Han valde att berätta om dessa människors utsatta liv, om hur många var jagade och fruktade för sina liv, då troféer från albinokroppsdelar tros bringa lycka och välstånd till bäraren.

- Normen i Tanzania är att vara utomhus och de flesta av jobben finns också utomhus, i solen. Men när man saknar pigment, så har man inget skydd för solen och många av dem som jag träffade, hade också drabbats av hudcancer, berättade Johan Bävman.

I ett land som Sverige skulle många av dem säkert ha överlevt, men den vård som finns för cancersjuka i Tanzania, var från 50-talet, enligt Johan Bävman.

Göra skillnad
Före resan till Afrika och under sin vistelse där, funderade Johan Bävman mycket kring sitt yrke och vad som egentligen är hans uppdrag.

- Kan man göra skillnad? Kan man i bilder berätta så att andra blir så berörda, så att de vill göra något konkret, som att åka ner dit och hjälpa till? Kan jag tävla med dessa bilder, som visar människor som mår dåligt men som gör mig berömd och ger mig pengar?

Han kom fram till att bilderna faktiskt har hjälpt människorna, och har bidragit till att fästa uppmärksamheten på deras utsatta livssituation. Flera journalister har följt i hans fotspår och biståndsarbetare har hittat till den skola, där många av barnen har tagit skydd, eftersom de inte är tillräckligt säkra hemma. Förra året mördades 30 albiner i Tanzania.

På Sydsvenskan
2009 vann Johan Bävman silverpriset med sina bilder från Tanzania i tävlingen World Press Photo. Fotografer från 124 länder deltog i den prestigefyllda fototävlingen.

Nu arbetar han med nya fotouppdrag. Han är på väg till Etiopen och på hemmaplan, i Skåne, skildrar han den kultur som växt upp runt Epa-traktorer. Han är 28 år, uppvuxen i Tomelilla och utbildad vid Nordens folkhögskola Biskops-Arnö. Sedan ett och ett halvt år tillbaka arbetar han som fotograf på Sydsvenska Dagbladet.

Arbetets museums fotopris är resultatet av ett samarbete mellan museets tre huvudmän KF, LO och TCO. Det är tionde året i rad som museet delar ut priset.

n Begreppet albinism, när det kommer till människor, används mer generellt om ett flertal olika förändringar, vilka medför mycket ljus hy och ljust hår och inte enbart om personer som har brist på enzymet tyrosinas och därför saknar båda former av melanin. Därför talar man om olika former av albinism, och därtill olika grader. Personer med albinism har mycket ljus- och solkänslig hy samt hår som är så ljust att det nästan är vitt. De har också ofta ögonproblem, med ofrivilliga ryckningar och dålig syn.

Många vet inte om att de har albinism utan tycker bara att de är mycket ljusa, och ibland kan det vara en bedömningsfråga. Det är inte i sig en sjukdom, men kan leda till besvär hos den drabbade.

I avlägsna byar eller delar i länder som Centralafrika, Burundi och Tanzania är det många människor som tror på traditionell svartmagi och kroppsdelar från albiner är högt eftertraktade hos dessa. Troféer av albino-kroppsdelar tros bringa lycka och välstånd till bäraren, och blod från en albino anses ha lyckobringande krafter. Mord och stympningar av albiner är därför förekommande i dessa områden.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!