Matilda dubbelt aktuell

Sångerskan Matilda Grün är dubbelt Norrköpingsaktuell. I morgon är hon solist när hundra körsångare intar Hedvigs kyrka med en Sing-a-long-konsert. På måndag ger hon, tillsammans med Peter Johansson och Bruno Mitsogiannis, två konserter för att samla in pengar till människor på flykt.

Musikalartisterna Matilda Grün, Peter Johansson och Bruno Mitsogiannis strålar samman och sjunger sina favoritlåtar i Hedvigs kyrka för att hjälpa människor på flykt.

Musikalartisterna Matilda Grün, Peter Johansson och Bruno Mitsogiannis strålar samman och sjunger sina favoritlåtar i Hedvigs kyrka för att hjälpa människor på flykt.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2016-01-23 12:30

Kusinerna Peter Johansson och Matilda Grün var i Norrköping för att sjunga in ­julen för en månad sedan – på måndag är de tillbaka. Anledningen: Välgörenhetskonserten med bland andra Bruno Mitsogiannis i Valdemarsvik i höstas gav blodad tand.

– Det var skitkul att sjunga alla tre tillsammans, säger Matilda Grün.

De kände också en stark vilja att bidra med något när krig och förföljelse tvingar miljontals människor att fly.

– Det har också varit så svårt att veta vad man ska göra för att hjälpa i flyktingkrisen. Men det här är ett perfekt sätt för oss att kunna göra någonting.

Sålde slut direkt

Intresset för välgörenhetskonserten var enormt – på bara 20 minuter hade alla biljetter sålt slut.

– Jag var i Sankt Anna då och tittade på vår hemsida. Det bara rasslade till. Jag sa till Robert (maken): ”Oj, det är bara 50 biljetter kvar” och i nästa stund var det helt slut! Det är verkligen jättekul att folk hjälper oss att hjälpa.

Därför bestämde trion att sätta in en extrakonsert på måndageftermiddagen.

– Där finns lite biljetter kvar, och det vore ju strålande om vi kan få den att bli slutsåld också. Biljetterna är ganska dyra men alla pengar går till arbetet med ­flyktingar i kris, och inte till några andra omkostnader.

Genom Stadsmissionen stöds arbetet med att ordna en meningsfull tillvaro för flyktingar i Sverige, och genom Världens Barn stöds arbetet med flyktingkrisen på plats i berörda länder.

Peter Johansson och Matilda Grün har länge samlat in pengar för att stödja Stadsmissionen, och särskilt ett sommarläger i Sankt Anna som gör det möjligt för utsatta människor som inte har möjlighet att ta sig ut i skärgården att njuta av svensk sommar där.

Personliga favoriter

I välgörenhetskonserterna på måndag har de tre artisterna helt utgått från sin egen smak och låter repertoaren fyllas av personliga favoriter. En sådan är Eagels "Love Will Keep Us Alive" och en annan The Beatles "Let It Be".

– Det blir en blandad kompott av låtar som ligger oss varmt om hjärtat. Det blir självklart Queen, eftersom både Peter och Bruno är stora Queen-fantaster och tolkare. Själv gillar jag Dolly Parton så det blir någon låt av henne. Sedan blir det mycket stämsång med oss tre tillsammans med gitarrer. Vi gör våra älsklingslåtar på ett enkelt och avskalat sätt. Rösterna är det viktiga i det här, och sedan kompar vi oss själva.

Hur är Hedvigs kyrka som konsertlokal?

– Oh, det är länge sedan jag sjöng där nu. Men jag har ett minne av att den är jättebra.

Matilda Grün får snart en påminnelse om ­akustiken i kyrkorummet. Redan i morgon sjunger hon i Hedvigs kyrka – som solist i en Sing-a-long-konsert med omkring hundra körsångare.

– Vi värmer upp kyrkan. Det kommer att bli perfekt där inne, skojar ­Matilda Grün.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!