"Mat är min största passion"

Drömmen är att få ägna sig åt matlagning och utveckla gamla bengaliska familjerecept. Därför sökte Rizwan Qadery, 24, från Norrköping till "Sveriges mästerkock" som har säsongspremiär i tv i kväll.

Hemma hos familjen Qadery på Skeppargatan i Norrköping brukar hela familjen samlas kring måltiden och Rizwan, 24, brukar laga maten till sina föräldrar.
Foto: Magnus Andersson

Hemma hos familjen Qadery på Skeppargatan i Norrköping brukar hela familjen samlas kring måltiden och Rizwan, 24, brukar laga maten till sina föräldrar. Foto: Magnus Andersson

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2016-01-13 09:00

– En del blev lite förvånade över att jag sökte till programmet. De har väl sett mig som en ungkarl och vet inte att jag kan laga mat. Men de som känner mig bättre fattade direkt att det var något för mig. ”Du kommer att vinna” sa de. Jag kände att jag fick ett jättestöd, berättar Rizwan Qadery.

Redan som barn älskade Rizwan att hänga i köket och följa mamma Salmas arbete vid spisen med puttrande och kryddstarka långkok.

– När han var åtta månader gammal lekte han med kastruller. Nu lagar han jättegod mat, berättar Salma.

I den vevan flyttade familjen till Norrköping från Sundsvall. Men mamma Salma och Rizwans pappa Mahbub kommer ursprungligen från Bangladesh.

– Jag har lärt mig laga mat av mamma, säger Rizwan. På hennes sida finns många duktiga kockar och riktiga foodies.

Sedan tre år tillbaka bor han i Stockholm och läser till lärare, i ämnena svenska och svenska som andraspråk. Men skolmaten under uppväxten gav han inte mycket för.

– Den var inte så jätterolig. När jag var liten gick jag ofta hem och åt, för vi bodde nära skolan. Men numera är det större variation. Det finns skolor som satsar mer på maten, säger han.

Norrköping känns fortfarande som en hemstad, och han återvänder ofta. När Folkbladet träffar Rizwan i Norrköping plockar han omsorgsfullt upp sina egna kockknivar som han tagit med från Stockholm.

– Jag vill ha bra redskap i köket. Ibland tar jag med stekpanna också, säger han med ett leende.

I Norrköping spelade han basket i Dolphins U18- och U20-lag, men numera blir det mindre tid för idrotten.

– Det är svårt att få tiden att räcka till när man både pluggar och jobbar extra. Jag jobbar extra med läxhjälp och som butiksbiträde på bland annat Åhléns.

Men äta måste man och matlagning är ett intresse som han inte har släppt. Och efter viss tvekan tog han också chansen att anmäla sig till Sveriges mästerkock.

– Jag har alltid älskat att laga mat. Det är min största passion och hobby. Jag ville prova göra något av mitt intresse.

– Men jag var väldigt velig i början. Det kändes lite läskigt att lägga sin själ i en rätt och sedan servera till juryn som ska bedöma den och kanske inte gillar det man gjort.

Drömmen är att arbeta med mat, och att få utveckla familjens gamla recept.

– Det är mycket mat från Bangladesh. Långkok med många kryddor – chili, vitlök, spiskummin, gurkmeja.

– Men jag gillar också fransk tillagningsteknik, som att använda cirkulator, en vaakummaskin för att laga maten ”sous vide”. Det brukar man inte göra annars i bengalisk matlagning.

I kväll kan tv-tittarna se den audition för amatörkockar som sökte till tv-tävlingen i Stockholm i september. I programmet lagar Rizwan sin paradrätt till Sveriges tuffaste matjury – Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing.

– Det var ganska märkligt att vara där och träffa juryn och se hela produktionen. Det kändes spännande och läskigt, men det var också en sjukt kul upplevelse.

Hur känns det inför sändningsstart?

– Det blir nog lite surrealistiskt att se sig själv laga mat på tv.

Fakta: Rizwan Qadery

Namn: Rizwan Qadery

Ålder: 24

Familj: Mamma Salma, pappa Mahbub och bröderna Neaz och Taimur.

Bor: På Södermalm i Stockholm

Kommer ifrån: Norrköping

Intressen: Matlagning och basket

Äter till vardags: Mycket vegetariskt. ”Jag gillar all typ av asiatisk mat, inte bara bengalisk, utan också kinesisk, thailänsk och japansk mat. Den ska gärna vara kryddstark.”

Aktuell: I kväll i programmet ”Sveriges mästerkock”

Fakta: ”Sveriges mästerkock”

”Sveriges mästerkock” är den svenska versionen av det brittiska tv-formatet ”Masterchef” och går ut på att amatörer tävlar i matlagning. Programmet har sänts i TV4 sedan 2011 och har tre gånger belönats med Kristallenpris för bästa dokusåpa.

Leif Mannerström och Markus Aujalay har suttit i juryn sedan starten. Under de tre första säsongerna hade de sällskap av Per Morberg, i den fjärde säsongen satt Andes Dahlbom i juryn och från och med förra omgången innehas den tredje juryplatsen av Mischa Billing.

Den första säsongen vanns av Louise Johansson. Sedan dess har också Sigrid Bárány, Jennie Walldén, Amir Kheirmand och Sandra Mastio korats till Sveriges mästerkock.

Den sjätte säsongen får premiär i TV4 i kväll, onsdagen den 13 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!