Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mästargrafik visas på Konstmuseet

Grafik av mästare som Rembrandt, Goya, Matisse och Picasso visas på Konstmuseet i den nya utställningen Mästargrafik – Rembrandt och andra.– De är konstnärer som såg grafikens möjligheter, säger Kerstin Holmer, intendent på Norrköpings konstmuseum.

Foto: Mats Arvidsson

NORRKÖPING2013-11-18 08:47

Konstmuseets grafiksamling anses idag höra till de främsta i landet. Omkring 30 000-40 000 grafiska bland har museet som nu väljer att avrunda jubileumsåret med att lyfta fram ett 70-tal av de allra finaste grafiska bladen.

Titeln på utställningen är hämtad ur den egna museihistorien, och en utställning på 60-talet, Mästargrafik ur Norrköpings museums samlingar Albrecht Dürer och andra.

Träsnitt och kopparstick avDürer (1471-1528) finns naturligtvis med i utställningen och på vernissagen berättade Bo Sylvan, professor och tidigare museichef, om Albrecht Dürers Apokalypsen. Museet äger 15 blad i serien och sex av dessa är med i utställningen, bland annat den kända De fyra ryttarna – pesten, kriget, fattigdom och död som spränger fram i bilden och skördar sina offer.

Men istället för att döpa utställningen efter Dürer, valde intendent Kerstin Holmer en annan mästare – Rembrandt.

– Han var en av de konstnärer som inte bara såg grafiken som en reproducerande metod. Rembrandt, Dürer och Picasso var banbrytande konstnärer som utvecklade grafiken till en självständig konstart. Rembrandt såg ingen avgörande skillnad mellan att måla eller gravera. Han använde det som passade bäst, säger Kerstin Holmer.

Läs hela artikeln i Folkbladet.

Fakta/Grafik

Grafik är konsten att mångfaldiga en bild genom etsade, graverade eller skurna (träsnitt eller linoleumsnitt) mallar. I slutet av 1300-talet börjar man trycka träsnitt och förutsättningen var förstås pappret. Pappersbruk grundlades i Europa under medeltiden. Under de följande århundradena framställdes bilder från infärgade och graverade eller etsade plåtar. I slutet av 1700-talet upptäcktes litografin, en teknik där bilden tecknas med krita eller penna på kalksten. Den tekniken hade också stor betydelse för bilder till dagstidningarna som var på frammarsch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!