Det klatschiga namnet Pimpa är en förkortning av Projektet i Marielund med påverkan för alla. En symbol eller reklampelare för projektet är en pimpad manskapsvagn med färgsprakande graffiti som nu står parkerad mitt i Marielund.
- Projektet är lite svårt att förklara. Det är inget renodlat konstprojekt, det handlar inte bara om t ex graffiti, utan behandlar konst på många sätt, säger projektledaren Eva Lundgren Stenbom.
Tanken är att ungdomarna tillsammans ska fördjupa sig i konstens värld och prova på olika konstformer och tekniker. Etablerade konstnärer som deltagarna själva får vara med och välja ska hålla work shops i sin teknik.
- Det kan bli diskussioner med konstnärer, där frågor om demokrati och mänskliga rättigheter vävs in när konsten har bäring på de frågorna. Men projektet ska absolut inte kännas som en skola - det ska vara utvecklande på ett annorlunda och roligt sätt, säger Eva Lundgren Stenbom.
Samma utvecklingEva Lundgren Stenbom bor i närheten av bostadsområdet och var den som kom på projektidén.
- Jag cyklar ofta genom området och har ett allmänt stort intresse för konst och kultur. En drivkraft är att verka för att människor ska få samma möjlighet till utveckling, säger hon.
Ett syfte med projektet är att öka självkänslan både för deltagarna, men även för bostadsområdet i stort. Ett mera konkret mål är att avsluta projektet med en större konstutställning om ett år. På så sätt får projektet en bredd och kan vara intressant även för driftiga ungdomar som vill vara med att planera, producera och marknadsföra en konstutställning.
- Det ska vara en utställning med ett så stort namn att den konstintresserade publiken lockas hit till bostadsområdet, säger Eva Lundgren Stenbom.
Flera samarbetspartnersProjektet är nu i sin inledningsfas och Eva Lundgren Stenbom kommer att finnas i området själv för att svara på frågor och ta emot anmälningar från ungdomar mellan 13 och 19 år. Men man har även tagit fram skriftligt informationsmaterial på fyra olika språk har tagits fram: arabiska, bosniska, somaliska och svenska.
Projketet är ett samarbete mellan Norrköpings kommun, Somaliska ungdomsföreningen, Hyresgästföreningen och Hyresbostäder.
- Vi vill göra något för ungdomar som handlar om deras rättigheter. Det kan vara något att exportera till Somalia i framtiden, säger Abdulkadir Ahmed Mohammed från Somaliska ungdomsföreningen.
Kostnaden för projektet beräknas bli cirka 620 000 kr och för finansieringen svarar främst av Allmänna arvsfonden.